El setmanari The Economist assegura que Europa «no està preparada per un enfrontament secessionista» entre Catalunya i la resta de l'Estat espanyol. «Tot i que una negociació podria evitar-ho, els separatistes difícilment acceptaran res menys que un referèndum com cal», adverteix el setmanari en l'edició d'aquest divendres. Els mitjans internacionals més influents es fan ressò de les eleccions del 27-S i n'analitzen les possibles conseqüències, i rotatius com The Guardian fins i tot preparen un blog per seguir els resultats en directe. El corresponsal de la BBC, Tom Burridge, afirma que si bé els catalans estan dividits sobre la independència, senten un «greuge» per la manca d'un referèndum.

L'article del The Economist, que parla amb un taxista contrari a la independència que creu que un estat propi convertirà Catalunya en «Veneçuela», assegura que els «separatistes només poden ser derrotats el 27 de setembre amb l'ajuda del que el govern descriu com l'esquerra radical de Podemos». «Les enquestes són massa ajustades», diu el setmanari, que considera que per això és difícil fer prediccions sobre els resultats. «L'única cosa segura és que una victòria d'Artur Mas crearà més incertesa. Això no ajudarà ni a Espanya ni a Catalunya en un moment en què volen mantenir l'impuls de la recuperació econòmica», diu l'article.

El corresponsal de la BBC, Tom Burridge, afirma que «les autoritats catalanes han conreat amb èxit entre molts catalans el greuge de que se'ls ha negat el dret a vot». La televisió pública britànica diu que «en privat, polítics espanyols admeten que hi ha hagut errors en la gestió del tema català». Segons la BBC, l'estratègia de Mas és «pressionar Madrid perquè acordi un referèndum legal».

El diari The Guardian va més enllà en la seva cobertura i presenta una guia de les eleccions del 27-S amb diferent gràfics il·lustratius i respostes a preguntes com «Com hem arribat fins aquí?», «Quants catalans donen suport a la independència?» o «Quins són els partits polítics que es presenten a les eleccions?». El rotatiu obrirà un blog per cobrir en directe els resultats de les eleccions i ha informat de polèmiques com les dues versions de la pregunta de la Comissió Europea sobre les conseqüències d'una DUI.

Le Monde diu que «els independentistes intenten un nou cop de força». En el títol d'un altre article es llegeix la pregunta «Catalunya serà aviat independent?» i s'afegeix que «l'aliança entre els independentistes d'esquerra i els nacionalistes de dreta podria obrir un procés de secessió a Espanya».

El corresponsal a Madrid de l'alemany Frankfurter Allgemeine, Leo Wieland, creu que «els partits separatistes tenen moltes possibilitats d'obtenir majoria a les eleccions», i que per aquesta raó «el govern espanyol vol expandir el poder del Tribunal Constitucional». El diari nord-americà «The Washington Post» se centra en la CUP per explicar les eleccions. Diu que «el partit polític ha tingut èxit a nivell regional aprofitant la mateixa ira contra les mesures d'austeritat d'Europa que ha revitalitzat partits europeus d'extrema esquerra com Syriza, a Grècia, que s'alimenten en el tradicional suport dels socialdemòcrates».