El primer ministre francès, Manuel Valls, va assegurar ahir que, encara que pertoca als espanyols «escollir la seva pròpia organització», ell es mostra a favor d'una Espanya forta i unida, perquè «tot el que debilités Espanya debilitaria Europa». En una conferència de premsa a París, després d'haver-se reunit amb el president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, el cap de l'Executiu francès va destacar abans que res que el seu Govern «no es ficarà en el debat sobre el futur d'Espanya».

Valls, que va néixer a Barcelona i va conservar la seva nacionalitat espanyola fins a obtenir la francesa als 20 anys, el 1982, sí que va recordar que, com a primer ministre francès, està molt atent que els estats-nació «no se separin». El cap de l'executiu també va indicar que «Espanya és un gran país de la Unió Europea», que ha mantingut amb França, «des de sempre», una forta cooperació.

Amb aquesta opinió, va voler insistir en les seves declaracions de la vigília, quan llavors va mostrar la seva «convicció» que França, «en aquests moments difícils, necessita una Espanya forta i unida, perquè Espanya és un soci en molts camps».

Per la seva part, Juncker, que ahir al matí va participar en la tretzena edició del congrés de la Confederació Europea de Sindicats (CES), va mostrar el seu rebuig a implicar-se «en un debat profund que agita totes les parts integrants d'Espanya». Per això, el president de la Comissió Europea es va preguntar qui és ell «per interferir-se en la intimitat espanyola».