El jutge Santiago Pedraz ha arxivat per segona vegada la causa oberta al regidor d'Ahora Madrid Guillermo Zapata pels tuits que va publicar el 2011 sobre Irene Villa, en entendre que no constitueixen "infracció criminal", perquè la seva voluntat "no estava dirigida directament a humiliar les víctimes".

Pedraz va adoptar aquesta decisió en un acte notificat a les poques hores de prendre-li declaració com a imputat per un delicte d'humiliació a les víctimes del terrorisme després que l'Audiència Nacional l'obligués la setmana passada a reobrir el cas i interrogar-lo.

En la seva compareixença davant del jutge de l'Audiència Nacional i la fiscal Blanca Rodríguez, recollida en l'acte, Zapata va assegurar que amb els seus tuits no pretenia lesionar la dignitat de les víctimes sinó suscitar un debat sobre la llibertat d'expressió en el marc de les xarxes socials; assenyalant qüestions que, en un context privat, no generen polèmica, però sí que ho fan a la xarxa.

Amb les explicacions de Zapata, el jutge considera que la seva conducta encaixa en l'exercici del dret a la llibertat d'expressió.