L'atur segueix sent el principal problema per als espanyols, amb un 79,1 %, seguit de la corrupció, amb el 39,4, Darrere de l'atur i de la corrupció, que es manté en nivells similars al baròmetre de setembre, se situen en tercer lloc els problemes d'índole econòmica, amb el 24,7 per cent, per davant dels polítics i els partits (21,5); la sanitat (10,6); els problemes d'índole social (10,1) i l'educació (8,7).

En vuitè lloc, es manté la immigració (6,5 per cent), encara que es modula respecte a setembre (7,7), quan va irrompre entre els deu primers problemes per la crisi dels refugiats.

Les preocupacions relacionades amb la qualitat de l'ocupació (4,3 per cent), a més dels nacionalismes, completen la llista en els seus primers deu llocs, fora dels quals queden la inseguretat ciutadana (3,2) i les retallades (2,8).

Reflex de la preocupació que l'atur té en els espanyols, és que el 64,6 per cent segueix pensant que l'actual situació econòmica és «dolenta» o «molt dolenta», pràcticament igual que fa un mes.

Tampoc són molt optimistes respecte al futur de l'economia, ja que només un 26,6 per cent presagia que anirà a millor, enfront del 42,4 que diu que estarà igual i el 14 que creu que empitjorarà.

De la mateixa manera tampoc hi ha grans variacions en l'opinió sobre la situació política i una gran majoria, el 70,4 per cent, la qualifica com a «dolenta» o «molt dolenta», un 23 per cent com regular, i només un 3,6 opina que és «bona» o «molt bona».

No són tampoc optimistes mirant al futur, perquè a un any vista la impressió majoritària és que la situació política estarà igual -40,2-, un 20,4 per cent vaticina que estarà millor, però el 16,9 pensa que anirà a pitjor

Prestacions i impostos

El 61,7 % dels contribuents considera que les administracions públiques li donen menys prestacions del que paga en impostos i cotitzacions. El CIS també recull que el 86,7 % creu que els impostos no es paguen amb justícia i que no paguen més els qui més tenen, enfront de només el 9,4 % que pensa el contrari. El 63,9 % pensa que s'abona molt per impostos, el 29,2 % creu que regular i el 2,7 % poc.

A més, el 33,3 % dels enquestats assenyala que tota o gairebé tota la gent que coneix declara realment els seus ingressos a la declaració de la renda. El 40,1 % sosté que els espanyols són poc conscients i responsables a l'hora de pagar impostos, mentre que només el 8 % diu que són molt conscients.