La idea de celebrar una vetllada literària ja feia temps que la teníem al cap. No pensàvem pas en una reunió per a una minoria intelectual; volíem una festa oberta a tothom qui ho desitgés. I ens vam posar mans a l'obra». Així planerament explicava Maria Dolors Carbó l'inici de Nit de Poetes, era el setembre del 1994. Era una activitat de l'associació de veïns del carrer Cort Reial i rodalies. Després de 10 anys de la seva celebració i plena integració a la vida cultural de Girona una altra associació, Amics de la Unesco de Girona, va prendre el relleu d'omplir aquella data ja sempre esperada. Aquest any 2015 Nit de Poetes celebra la seva 22a edició i s'arriba aquí amb una correspondència, cada any, de públic constant i agraït que certifica l'encert d'aquella idea de «festa oberta a tothom» que va guiar la feliç iniciativa d'aquells gironins innovadors.

La pluja sobre Girona marca bé els calendaris de setembre. Però més que un contratemps és un repte. Ja la primera Nit de Poetes, dedicada aquell any a Fidel Aguilar, va ploure i es va haver d'escenificar a l'església de Sant Martí, al seminari; era un avís per no oblidar, perquè en altres ocasions també ha plogut el dia assenyalat, el divendres següent a l'11 de setembre. Però mai la pluja ha retingut a casa els incondicionals públics de Nit de Poetes; precisament va ploure abundantment la Nit dedicada al poeta Fages de Climent i l'aixopluc va ser aquell dia l'aula magna de la casa de Cultura, on bona part del nombrós públic va haver de quedar-se dempeus. L'interès i la fidelitat dels assistents van ben units amb la categoria i l'exigència, a l'escenari.

Aquesta edició de Nit de Poetes, la que fa vint-i-dos, serà el proper 18 d'aquest setembre. El Pati de les Magnòlies, a la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona ?-o a l'Auditori Irla, en cas de pluja- ja prepara el seu silenci i el seu acolliment per donar tribuna a les diverses veus, textos i música,treballats en alta sensibilitat. Nit de Poetes començarà amb poemes d'autors joves, seguint la tradició, que enguany seran Pol Bravo, Joaquim Llopart i Josep Noguer, guanyadors de premis als Jocs Florals escolars organitzats per l'Ajuntament de Girona. Seguiran poemes de Manuel Forcano, Isabel Oliva, Cèlia Sànchez-Mústich i Jordi Serra i Garrido, i un record antològic de Rosalía de Castro, poeta gallega que va viure al segle XIX; aquesta primera part serà presentada per Lluís Lucero.

La segona part serà d'homenatge a Rosa Leveroni i Valls, sobre un guió elaborat per Lluís Lucero i Martí Peraferrer; aquest últim, que és el director del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona, Fitag, es farà càrrec de la dramatúrgia i direcció, i Jordi Grau portarà la composició i direcció musical. La personalitat motiu de l'homenatge és Rosa Leveroni (Barcelona, 1910- Cadaqués, 1985) poeta, professora i bibliotecària, deixeble directa del poeta Carles Riba, i cofundadora i redactora de la revista «Ariel» (any 1946) publicació de gran testimoni de la cultura catalana de l'època, quan en altres àmbits la consideraven ja vençuda i extingida.

A la porta de la tardor hi coincideix l'obertura de Nit de Poetes, justament quan les magnòlies estan a punt de la seva eclosió sense paraules. Les claus per poder passar endavant podrien ser els versos d'un altre poeta, Antoni Puigverd: «De nit és quan ressonen els silencis: cada cop que els escoltes t'arrosseguen».