Diari de Girona

El 60% dels treballadors de Trety vota a favor de deixar de cobrar 12 dies

Volen evitar que la companyia els posi a l'atur, però no queda clara la legalitat de la proposta

13.11.2008 | 01:00
Planta de Trety a Maçanet.
Planta de Trety a Maçanet.

La plantilla de la factoria tèxtil Trety de Maçanet de la Selva ha acceptat amb el 60% dels vots a favor la proposta de deixar de cobrar dotze dies de salari. En total, 703 treballadors han pres part en el referèndum que s'ha celebrat a la factoria, i d'aquests 427 han donat el vistiplau a la proposta. La mesura suposa que, entre aquest novembre i desembre, els treballadors deixaran d'anar a treballar durant dotze dies per torns rotatius. El sindicat CCOO, minoritari al comitè, manté que la mesura "és il·legal" i que s'ha donat "una fitxa" a la direcció de l'empresa per fer-la servir en properes ocasions.
Si la proposta tirés endavant, entre els mesos de novembre i desembre, els treballadors deixaran d'anar a la feina durant un màxim de dotze dies (que seran rotatius entre tota la plantilla). El salari corresponent a aquests dies es començarà a descomptar a compte de la paga de beneficis anual, que com a mínim és de 300 euros.
De totes maneres, entre els mesos de gener i juny, si hi ha feina, la plantilla podrà optar per treballar els dissabtes per recuperar part d'aquests dotze dies i evitar deixar-los de percebre. D'altra banda, en cap cas l'empresa tocarà les cotitzacions a la Seguretat Social i les pagues extra.

Pendents de Treball
Tot i això, el referèndum no és el darrer pas perquè la mesura tiri endavant. Un cop ha rebut el vistiplau dels treballadors, la direcció l'ha de presentar ara davant l'Administració, que ha de decidir si ho permet o no. A més, no queda clar com s'articularà la proposta ni s'hi s'haurà de presentar algun expedient de regulació d'ocupació temporal (com han fet a Hutchinson).
CCOO -sindicat minoritari al comitè d'empresa i contrari a la proposta- ja ha avançat que emprendrà les accions necessàries per evitar que la proposta avanci. Segons ressalta un dels seus portaveus, Oriol Canosa, "farem les accions que considerem oportunes amb el nostre gabinet jurídic per evitar que se'ns vulnerin els drets".
Per al sindicat, la proposta és "il·legal" perquè es "decideix un dret individual de cadascú com és el salari amb el que vota la majoria", segons concreta el portaveu. A més, Canosa indica que el resultat del referèndum "ha donat una fitxa a l'empresa perquè jugui a la ruleta amb nosaltres".
CCOO va reiterar que, encara que s'hagi tirat endavant la proposta, l'empresa acabarà presentant un ERO.
"Durant els darrers anys hem vist com la plantilla, que va arribar a ser de 1.400 persones, s'ha anat reduint de manera reiterada", va concretar Canosa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema