Sense alternativa. Les quatre entitats implicades en la primera

fusió de caixes catalanes consideren que la integració era l'única sortida viable per afrontar amb garanties l'actual conjuntura econòmica que ha obert la porta a la reestructuració de la banca a Catalunya. Després de l'adhesió de Caixa Girona el passat 8 de setembre al projecte impulsat per Caixa Sabadell, Terrassa i Manlleu, les quatre entitats comencen a dissenyar com serà la tercera caixa catalana, la vuitena d'Espanya que, segons el calendari establert, començarà a operar a principis del 2010.

El nou projecte vindrà acompanyat d'una retallada de treballadors a tots els nivells -des de directors generals adjunts fins als empleats de sucursals- i el tancament d'oficines. En un comunicat conjunt, les quatre entitats avançaven que la nova caixa catalana -que encara no té un nom oficial- implicarà prescindir d'uns 500 treballadors a tot Catalunya. Des de les caixes s'assegura que s'intentarà aconseguir "uns efectes al menys traumàtics possibles confiant que amb les prejubilacions es pugin absorbir els excedents que hi pugui haver de la nova entitat, fruit de la fusió".

La reestructuració també afectarà de ple la xarxa d'oficines. Està previst que desapareguin al voltant de 200 sucursals -el 21% de la xarxa-. Tot i que encara no s'ha decidit quines d'aquestes abaixaran la persiana, des de la direcció de les quatre entitats s'apunta al tancament de les oficines duplicades. És a dir, als pobles on hi hagi dues o tres d'aquestes caixes, n'hi acabarà havent-hi només una o dues. S'apostarà per mantenir les oficines més grans i ben equipades.

La intenció de suprimir els serveis duplicats dóna una pista de quines sucursals podrien desaparèixer en els pròxims mesos, un cop es materialitzi el procés de fusió.

A hores d'ara, 18 municipis de la província de Girona tenen en els seus límits geogràfics almenys dues oficines de la nova entitat bancària. En 12 poblacions, les sucursals fins i tot estan triplicades o quadriplicades.

En el cas de la ciutat de Girona es concentren 34 oficines del nou conglomerat -24 de Caixa Girona, 5 de Caixa Terrassa, 3 de Sabadell i 2 de Manlleu. Algunes de les quals fins i tot estan situades a pocs metres de distància. Només al carrer de la Creu, hi ha una oficina de cada una de les quatre entitats mentre que al carrer Migdia hi ha una sucursal de Caixa Girona i una altra de Caixa Sabadell.

La duplicació d'oficines que es produeix en aquests dos carrers de la ciutat de Girona no és un fet aïllat i es repeteix a tot el districte centre-Eixample. Aquesta zona acumula una dotzena d'oficines de la nova caixa. Tot apunta que alguna d'aquestes haurà de desaparèixer per la seva proximitat.

El mateix passa a Salt. Al carrer Major d'aquest municipi hi ha tres oficines de la nova entitat -una de Caixa Girona, una de Terrassa i una de Sabadell-. La repetició d'oficines també es produeix a l'avinguda dels Països Catalans d'aquesta ciutat, on en pocs metres de distància hi ha una oficina de Caixa Girona i una de la de Terrassa.

Olot, Banyoles, Figueres, Blanes i Santa Coloma de Farners són altres dels municipis gironins on actualment hi ha obertes diferents oficines de la nova caixa.

Inici, el 2010

El mapa de les fusions de les caixes catalanes s'ha començat a perfilar amb la unió de Caixa Girona, Sabadell, Terrassa i Manlleu. La intenció d'aquestes entitats és tenir enllestit el projecte a finals d'aquest mes per presentar-lo al Banc d'Espanya. L'objectiu és aprovar de forma definitiva el projecte d'unió en les assamblees respectives al novembre. D'aquesta manera la nova caixa podria entrar en funcionament a partir de l'1 de gener de 2010.

Aquesta no és l'única fusió en marxa al territori català. Caixa Catalunya, Tarragona i Manresa continuen negociant la seva unió, que convertiria l'entitat resulant en la segona més important de Catalunya, per darrere de la Caixa.

A l'expectativa

Caixa Girona, Sabadell, Terrassa i Manlleu han engegat el seu camí imparable cap a la fusió. Mentrestant, els treballadors de les entitats afectades pel procés es mantenen a l'expectativa.

El president del Sindicat d'Empleats de Caixa Girona, Pere Moreno, considera que aquesta era la fusió "menys traumàtica de les possibles i que entra dins dels paràmetres que convenen als treballadors de l'entitat". No obstant, reconeix que els acomiadaments seran inevitables tot i que "s'intentarà ajustar al màxim el nombre d'afectats". Des d'UGT es tem que finalment la retallada de plantilla superi les 700 persones. Per la seva banda CCOO reclama la presència dels representants dels treballadors durant tot el procés de fusió per garantir que es respectin les condicions de la plantilla.

Amb el sí de Caixa Girona al projecte d'integració, ara s'obre un llarg procés de negociacions per tancar la primera fusió de caixes catalanes.