El turisme estranger va deixar 1.795 milions d'euros en despesa a Catalunya aquest mes d'agost, ?gai?rebé un 15% més en comparació amb el mateix mes del 2011. Si es compara aquest percentatge amb la mitjana estatal (on l'augment se situa en un 5,7%), Catalunya gairebé el triplica. Segons les dades de l'enquesta Egatur que elabora periòdicament l'Institut d'Estudis Turístics (ITE), en tot l'acumulat durant ?l'any, la despesa del turisme estranger a Catalunya és gairebé una quarta part de tota la que es fa a l'Estat espanyol (un 23%). El conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, assegura que el sector és un "pal de paller", insta els empresaris a seguir treballant i destaca el gran pes del turisme rus, que enguany a la Costa Brava s'ha notat molt.

Aquest 2012, Catalunya se situa com el territori de l'Estat espanyol on els turistes estrangers han deixat més ingressos. De fet, del global estatal, els gairebé 9.000 milions d'euros de Catalunya en suposen el 23%, situant-se per davant d'altres destinacions com les Balears (19,1%) o les Canàries (17,6%). "Som líders absoluts", va ressaltar Francesc Xavier Mena. De l'enquesta del Ministeri també es desprèn que Catalunya ha captat, sobretot, turistes emergents del mercat rus. De fet, de tot l'acumulat anual, els turistes russos són els qui han gastat més, seguits dels americans (sobretot, creueristes) i dels anglesos. Per a Mena, "aquest increment espectacular del turisme rus" demostra que destinacions com la Costa Brava "han fet els deures per atreure aquests visitants". De fet, ara fa uns mesos, el mateix conseller ja va instar els hotelers gironins a atraure aquest tipus de turistes, perquè s'estaven quedant enrere respecte a destins com la Costa Daurada i "ara, però, el turisme rus es distribueix cada cop més de manera més àmplia pel territori".

I és que, segons les dades recollides per Egatur, Catalunya gairebé triplica l'increment que va registrar el conjunt del territori espanyol. Aquí el creixement va ser d'un 5,7%. En xifres absolutes, arreu de l'Estat, la despesa dels turistes estrangers a l'agost va ser de 7.704 milions d'euros. Per a Mena, aquestes xifres demostren que el sector turístic és un "dels pals de paller" de l'economia catalana. "Sense cap mena de dubte, Catalunya és líder en recepció de turisme d'arreu del món; no només dels mercats emissors més madurs, sinó també dels emergents, com Rússia i l'asiàtic", va dir.

Els càmpings, al capdavant

D'altra banda, l'Enquesta d'Ocupació en Allotjaments Turístics Extrahotelers de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) destaca que cap destinació és més forta en càmpings que Catalunya, i de Catalunya, l'indret preferit per a les vacances en aquest format és la Costa Brava. Els tres municipis de l'Estat amb més pernoctacions en càmpings són Torroella de Montgrí (393.448 pernoctacions durant el mes d'agost), Castelló d'Empúries (262.655) i Salou (242.562). Girona també destaca com la primera província en pernoctacions en allotjaments de turisme rural: el passat agost, 15.078 hostes van triar allotjaments rurals gironins per a passar-hi una mitjana de 6,02 dies.

A efectes dels apartaments turístics, la destinació de Girona queda lluny de les més freqüentades, que són Las Palmas de Gran Canaria, Alacant i Santa Cruz de Tenerife. Tanmateix, les 920.674 pernoctacions durant el mes d'agost la situen en el quart lloc de l'Estat, i la dada destacada és que enlloc els usuaris d'aquest allotjament turístic s'hi estan tants dies: una mitjana de 10,46 dies d'estada. A les tres destinacions capdavanteres, la mitjana és entre set i vuit dies i només a Castelló i València s'apropen a les xifres d'estada gironines, amb 9,96 i 9,22 dies d'estada mitjana.

Menys feina als hotels

La dada negativa de la campanya l'aporta la creació de feina, que segons el sindicat UGT ha davallat. S'han perdut 867 llocs de treball de mitjana a les comarques gironines durant els mesos d'estiu arran de la crisi, diu el sindicat. Aquesta és una de les dades recollides en l'estudi d'ocupació d'UGT en el balanç d'aquesta temporada. La valoració del sindicat és que ha estat "més curta, més intensa i amb més sobrecàrrega de feina que mai" pels treballadors, que han ampliat jornades i augmentat la flexibilitat davant les necessitats de feina. Pel que fa a nivell de pernoctacions respecte a l'any passat, s'ha vist com el mes de juny han baixat un 9%, el juliol s'han estancat i l'agost han crescut lleugerament amb un 1,3%.

Una dada que il·lustra aquesta "sobrecàrrega" de feina, diu UGT, és la que indica que l'augment de pernoctacions el mes d'agost no ha anat acompanyat d'un augment de llocs de treball. Així, davant les 27.892 pernoctacions més, el nombre de contractes laborals ha baixat en 119 aquell mes. A més, el sindicat denuncia que les comarques gironines, que representen el 25% de la contractació del sector hoteler de tot Catalunya el mes d'agost, ha patit la sobrecàrrega més important per nombre de turistes allotjats, fins i tot superior a altres punts turístics de l'Estat. Concretament, cada treballador va atendre 213 turistes allotjats a la demarcació, mentre que la mitjana catalana va ser de 199; a les Illes Canàries va ser de 143 i a la Costa del Sol, 165.