Quiosc

Diari de Girona

La beguda reina de l’estiu

Els tipus de cervesa es diferencien per la seva aroma, color i el seu sabor

La cervesa és una de les begudes més refrescant per quan fa calor. Drazen Zigic

Es tracta de la beguda més popular i refrescant que sempre associem a l’estiu: la cervesa. El seu consum està lligat a l’època de la calor, però el cert és que la cervesa ha fet un tomb espectacular amb l’aparició de noves marques i mètodes artesanals. La cervesa es consumeix durant tot l’any i no nom és està reservada per a l’estiu i l’època de vacances.

Plena de propietats, són cada vegada més els estudis que relacionen el seu consum sempre moderat amb beneficis i efectes positius per a la salut i el nostre organisme. La cervesa té un contingut molt nutritiu i més si es fa de manera artesanal. Cada cop hi ha més productors que elaboren cerveses de proximitat amb processos absolutament artesanals que fa que siguin molt valorades pels paladars més selectes. Ara que passem més estones a l’exterior, a la platja o en terrasses cal saber algunes propietats de la cervesa i convertir-nos en uns experts en la matèria.

Si haguéssim d’englobar de manera generalitzada les cerveses, podríem classificar-les en dos grans grups: les Ale i les Lagers.

Aquests dos tipus de cerveses es diferencien per la seva aroma, el seu color i el seu sabor, originat tant pels llevats amb els quals s’obtenen, com pels seus diferents processos de fermentació. Així, segons això, tindríem que les Lagers són de baixa fermentació (fermenten en la part baixa del contenidor i acumulen més sucre), mentre que les Ale són de fermentació alta (fermenten en la part superior juntament amb l’escuma).

Altres característiques serien:

- Lagers: són les més populars en països com Portugal, Espanya, Itàlia o França. Són cerveses elaborades amb malts clars, d’aquí el seu color, fresques, de sabor suau i escuma blanca. Són cerveses més noves, sorgides a partir del segle XV i els llevats utilitzats són els Saccharomyces Pastorianus, els quals funcionen millor a temperatures fredes.

- Ale: de color més semblant al coure i escuma daurada, la seva graduació és més alta que la de les anteriors i el seu sabor més intens, amarg i afruitat. El llevat és en aquest cas és el Saccharomyces Cerevisice. Aquestes cerveses també tenen major quantitat de llúpols.

Quant als maridatges (maridar significa combinar una beguda amb un aliment tenint en compte les característiques de cadascun per a poder potenciar el seu sabor), podríem destacar aquests:

- Lagers: perfectes per a amanides, peixets fregits o calamars, patates fregides, gossets calents o hamburgueses entre altres.

- Ale: per la seva part, mariden a la perfecció amb barbacoes, patates braves i menjars picants.

Ara que coneixem totes aquestes característiques podem assaborir la beguda reina de l’estiu, això sí sempre amb moderació.

Compartir l'article

stats