Segueix-nos a les xarxes socials:

El govern de Figueres presenta, sense el PSC, una moció per retirar la medalla d'or al rei emèrit

ERC, Guanyem i Canviem argumenten que Joan Carles I és «indigne» de mantenir la distinció concedida fa 21 anys

Tres dels quatre grups del govern de Figueres han presentat conjuntament una moció per retirar la medalla d'or de la ciutat al rei emèrit, Joan Carles I de Borbó. Els grups municipals d'ERC, la CUP-Guanyem i Canviem Figueres portaran el text a debat sense el PSC, soci de govern, en el ple de juliol. Sumen set vots dels 21 regidors del ple.

La ciutat li va concedir la insígnia fa 21 anys i els tres grups argumenten que ha tingut una conducta «impròpia» d'un cap d'Estat, a qui s'investiga per les comissions de l'AVE a la Meca, i que el fa «indigne» d'aquesta menció. A més, els grups argumenten que la monarquia representa «el llegat franquista» i que la concessió de la medalla és una «anomalia de la transició».

Des d'ERC, que ostenta l'alcaldia, es ressalta que els governs municipals tenen «l'obligació» de revisar aquests actes a falta d'una legislació de la memòria històrica de major abast que reguli «la figura del monarca i la seva arribada al govern de mans del propi dictador».

«Republicanisme i progrés»

Per la seva banda, Canviem Figueres recorda que «el republicanisme, així com el progrés, van ser uns dels principis de l'acord de govern». Des de la CUP-Guanyem exposen que la «conducta» que ha mostrat la figura de l'exmonarca cap a la població i «el principi d'igualtat entre homes i dones el fa indigne d'aquesta menció» i que la ciutadania de Figueres «no es mereix mantenir-hi aquesta relació».

Per tot plegat, els tres grups coincideixen en la necessitat de «revisar-ne la vigència». A més, recorden que tant la CUP com ERC van votar a favor que el Congrés obrís una comissió d'investigació a Joan Carles I i que el PSOE, PP i VOX van rebutjar per la inviolabilitat de Joan Carles I.

Prem per veure més contingut per a tu