Tres dels quatre grups del govern de Figueres han presentat conjuntament una moció per retirar la medalla d'or de la ciutat al rei emèrit, Joan Carles I de Borbó. Els grups municipals d'ERC, la CUP-Guanyem i Canviem Figueres portaran el text a debat sense el PSC, soci de govern, en el ple de juliol. Sumen set vots dels 21 regidors del ple.

La ciutat li va concedir la insígnia fa 21 anys i els tres grups argumenten que ha tingut una conducta «impròpia» d'un cap d'Estat, a qui s'investiga per les comissions de l'AVE a la Meca, i que el fa «indigne» d'aquesta menció. A més, els grups argumenten que la monarquia representa «el llegat franquista» i que la concessió de la medalla és una «anomalia de la transició».

Des d'ERC, que ostenta l'alcaldia, es ressalta que els governs municipals tenen «l'obligació» de revisar aquests actes a falta d'una legislació de la memòria històrica de major abast que reguli «la figura del monarca i la seva arribada al govern de mans del propi dictador».

«Republicanisme i progrés»

Per la seva banda, Canviem Figueres recorda que «el republicanisme, així com el progrés, van ser uns dels principis de l'acord de govern». Des de la CUP-Guanyem exposen que la «conducta» que ha mostrat la figura de l'exmonarca cap a la població i «el principi d'igualtat entre homes i dones el fa indigne d'aquesta menció» i que la ciutadania de Figueres «no es mereix mantenir-hi aquesta relació».

Per tot plegat, els tres grups coincideixen en la necessitat de «revisar-ne la vigència». A més, recorden que tant la CUP com ERC van votar a favor que el Congrés obrís una comissió d'investigació a Joan Carles I i que el PSOE, PP i VOX van rebutjar per la inviolabilitat de Joan Carles I.