Segueix-nos a les xarxes socials:

Treballadors de l’hospital de Figueres demanen accions per evitar la fuga de personal

El comitè d’empresa denuncia la precarietat i manca de millores · La gerència admet que hi ha sobrecàrrega malgrat les noves contractacions

Treballadors de l’hospital de Figueres demanen accions per evitar la fuga de personalACN

El comitè d’empresa de la Fundació Salut Empordà reclama a la gerència que prengui mesures «urgents» per evitar la fuga de personal a altres empreses, on els ofereixen millors condicions. En un comunicat, al qual ha tingut accés aquest diari, els treballadors de l’organisme -que engloba l’hospital de Figueres, el centre sociosanitari Bernat Jaume, l’Àrea Bàsica de Salut de l’Escala i un centre rehabilitador de Roses- lamenten que ja es partia d'una situació «precària» derivada de l’inici de fuga de professionals i les males condicions laborals i contractuals. Afegeixen, però, que arran de la pandèmia la situació s’ha «agreujat» i s’ha arribat a un punt en què «el personal està molt esgotat» per la càrrega assistencial amb jornades «llargues» tenint en compte que es doblen torns i es fan hores extres.

Consideren que la lectura de tota la situació es pot veure reflectida en llargues llista d'espera a consultes externes per les visites dels especialistes, proves complementàries, anul·lacions d'intervencions quirúrgiques i llargues estades a urgències. D’altra banda, concreten que les accions iniciades per part de la direcció estan generant un «alt índex de recanvi de treballadors provinents d'altres sistemes sanitaris sense proporcionar-los un adequat acompanyament». Finalment, els treballadors afirmen que han expressat, més d’una vegada, les queixes al patronat per la manca d’eines per fidelitzar els treballadors i evitar que marxin. Davant la impassibilitat, reclamen solucions «urgents» i «efectives».

Un 10% de la plantilla de baixa

La gerència de la Fundació Salut Empordà afirma que en els últims dos anys s’han incorporat 64 treballadors assistencials i no assistencials, per reforçar els serveis més directament tensats per la pandèmia i les estructures de suport. Això suposa 1,6 milions d’euros de despesa anual. A més, segons la direcció, les xifres de professionals de cada servei es mantenen en els estàndards de dotació de personal que fixa el sector sanitari. Gairebé un 80% de la plantilla de la FSE té un contracte indefinit i es manté el principi de promoció interna per garantir l’estabilitat laboral dels professionals. Ara bé, la pandèmia ha provocat un augment de rotació, com ha passat a altres centres.

Paral·lelament, afirmen que malgrat les noves incorporacions, no s’han pogut evitar les situacions de sobrecàrrega i d’estrès. Per posar un exemple, l’1 de febrer hi havia 47 pacients ingressats a l’hospital de Figueres, dels quals 4 eren semicrítics i s’hi sumen les baixes entre professionals, el 25 de gener hi havia 104 professionals de baixa per coronavirus i 15 per causes no covid, la qual cosa feia una suma total de 119 professionals de baixa del miler que treballen a la Fundació, més del 10%. Aquesta situació ha generat problemes de cobertura i tensions que s’han resolt amb moviments interns dins de la plantilla. Finalment, la gerència agraeix l’esforç de tots els treballadors i recorden que la FSE es regeix pel conveni col·lectiu del SISCAT, d’àmbit català, i que en aquests moments s’està negociant.

Prem per veure més contingut per a tu