Segueix-nos a les xarxes socials:

Detenen cinc homes per cometre 33 robatoris en tres mesos al Baix Empordà

Tres dels detinguts, d'origen albanès, van ingressar a presó perquè la jutgessa creu que hi ha risc de fugida - L'Audiència de Girona ja va condemnar un dels homes el 2016 per liderar una altra banda

Detenen cinc homes per cometre 33 robatoris en tres mesos al Baix EmpordàMossos

Els Mossos d'Esquadra van detenir el 28 de juny, a Lloret de Mar i Vidreres, cinc homes com a presumptes autors de 33 robatoris silenciosos als municipis de Calonge, Platja d'Aro i Santa Cristina d'Aro comesos entre l'abril i el juny. Els cinc homes, d'entre 29 i 36 anys, de nacionalitats albanesa, espanyola i marroquina i veïns de Lloret i Vidreres, van passar dimarts a disposició judicial i tres d'ells van ingressar a presó.

La investigació va arrencar el 3 d'abril, quan va començar la primera onada de robatoris silenciosos a cases de la comarca. En aquest tipus d'assalt, els lladres entren als habitatges de nit i cometen el cop sense fer soroll. En aquesta primera onada, que va durar fins al 26 d'abril, els lladres van perpetrar fins a vuit robatoris, tots a urbanitzacions de Calonge.

La Unitat Territorial dels Mossos d'Esquadra va obrir una investigació tutelada pel Jutjat d'instrucció 2 de Sant Feliu de Guíxols. En la majoria dels robatoris, els lladres van aconseguir entrar als immobles fent un forat amb un trepant als marcs de portes o finestres i forçant l'accés amb un filferro. Aquest és un mètode estès entre delinqüents d'origen albanès i, de fet, és el que van usar els assaltants per accedir a casa de l'empresari gironí Jordi Comas, assassinat l'any 2012 durant un robatori.

A principis del mes de juny, va començar una segona onada de robatoris de característiques idèntiques i els Mossos va identificar tres persones d'origen alabanés, un dels quals era Fatjon Lugja, àlies Mario de Rocco, ja condemnat el juny del 2016 a 7 anys de presó per liderar una altra banda que va assaltar 25 cases.

Zulos com a amagatalls

En un principi, tots tres vivien plegats a un hostal de Lloret de Mar i la investigació va poder determinar que feien servir zulos com a amagatalls per a part del botí (generalment s'enduien material electrònic, joies i diners) i roba o eines utilitzades per perpetrar els robatoris. A més, un dels integrants del grup feia de conductor. Duia els lladres que havien de perpetrar el robatori fins a la urbanització Montbarbat (Vidreres) i, més tard, els passava a recollir a un punt acordat.

Durant la segona i la tercera onada de robatoris, els investigadors van veure aparèixer en escena un quart sospitós, d'origen espanyol. Els Mossos van poder localitzar fins a tres possibles zulos de la banda i vincular els lladres amb un total de 33 robatoris.

Aleshores, els agents van muntar un dispositiu policial de detenció que va culminar divendres. A Lugja el van detenir quan s'aproximava a un dels amagatalls, a Calonge. El mateix dia, els agents va detenir dos homes més a la població de Lloret de Mar i dos més a Vidreres.

Quatre a presó

Finalment, quatre dels cinc detinguts van passar a disposició judicial dimarts i la jutgessa va enviar a presó provisional sense fiança els tres homes d'origen albanès, que en seu judicial es van acollir al seu dret a no declarar. Argumenta que hi ha risc de fugida perquè estan en situació irregular al país i no tenen cap tipus d'arrelament, ni familiar ni laboral.

A més, sosté que hi ha un perill evident de reiteració delictiva, sobretot en Lugja, que, tot i la condemna prèvia, no va dubtar a tornar a formar un grup criminal per cometre més robatoris. Els vinculen amb 27 robatoris amb força, 6 violacions de domicili en concurs medial amb furt perquè van entrar a cases aprofitant que hi havia accessos oberts i pertinença a grup criminal. 23 dels robatoris els van cometre a Calonge, nou a Platja d'Aro i un a Santa Cristina.

Prem per veure més contingut per a tu