El president de la Generalitat, Artur Mas, ha valorat que el rei Felip VI admeti el problema català però l'ha avisat que el respecte passa per permetre el dret a decidir. "El respecte de fons és que a ningú se l'obligui a viure d'una manera que no vol viure", ha apuntat després de realitzar l'ofrena floral davant de la tomba de Francesc Macià. Mas ha apuntat que "el dia que s'entengui i es respecti que Catalunya té dret a decidir el seu futur lliure i democràticament, aquell dia hi haurà el respecte de fons que cal entre Catalunya i Espanya, entre nacions". El president ha lamentat que aquest dia no hagi arribat perquè el govern espanyol "boicoteja sistemàticament" qualsevol intent de votar.

Mas ha explicat que no va poder escoltar en directe el discurs del rei, però pel que ha llegit, ha volgut destacar el fet que Felip VI parlés de Catalunya quan fa dos anys "l'estat espanyol i el govern espanyol no va donar cap importància" al que estava començant a succeir. "Ho va menystenir, ho va menysprear, i al cap d'un temps gairebé ho va ridiculitzar i se'n va riure", ha recordat.

Només dos anys després, ha continuat, el rei en parla en el seu discurs de Nadal, "i això ja és un reconeixement que realment l'Estat té un problema i un repte amb Catalunya que fa dos anys pràcticament ignorava i menystenia".

Ara bé, el president ha remarcat que tot i que reconèixer un problema és la primera condició per intentar resoldre'l, el respecte que moltes vegades es demana "passa perquè el unts o no tan junts es pugui decidir des del poble de Catalunya". En altres paraules, passa perquè el catalans puguin decidir el seu futur.

Amb una majoria social i política, ha dit Mas, Catalunya "no perd l'esperança de tenir un futur bo en la línia que volia Macià: un país políticament lliure, econòmicament pròsper, socialment just i una societat ètica". Després de recordar que Macià mai va dissociar l'avenç nacional i la justícia social, ha introduït aquest element de l'ètica, reclamant "un comportament ètic per part de tothom, també dels servidors públics" com a condició per tenir un millor país.

Encara parlant de Macià, ha opinat que el millor homenatge que se li podia haver fet a l'expresident de la Generalitat aquest 2014 "es diu urnes i es diu 9-N", un homenatge a ell i a totes les persones que van lluitar per una Catalunya lliure i que no han pogut veure que el país ha avançat des del punt de vista nacional.

Mas ha dit sentir-se orgullós d'haver pogut ajudar a celebrar el 9-N de forma pacífica i cívica, i ha cridat a "no creure's massa allò que diuen de les famílies dividides". "Aquí es pot parlar de tot amb tranquil·litat, amb serenitat. Convido a aquest diàleg a casa nostre sempre que sigui serè, tranquil", ha conclòs.

Aquest ha estat el parlament del president després de retre homenatge a Francesc Macià, dipositant una corona de flors davant de la seva tomba. Mas ha saludat afectuosament el nebot de l'expresident de la Generalitat.