Segueix-nos a les xarxes socials:

La Generalitat paralitza la liquidació del Diplocat i reactiva el seu patrona

El Govern constata que el procés per tancar l'organisme va ser «irregular» i que no es va acabar de culminar . «El Diplocat no s'ha dissolt ni ha perdut la seva personalitat jurídica», diu Artadi

La Generalitat paralitza la liquidació del Diplocat i reactiva el seu patronaefe

El Govern va acordar ahir paralitzar el procés de liquidació del Diplocat, organisme de diplomàcia pública impulsat per la Generalitat i que va ser tancat durant l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, i va anunciar la reactivació del seu patronat perquè prengui una decisió sobre el futur de l'ens.

Després de la reunió d'ahir del Govern, la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, va afirmar que s'ha decidit «detenir el mandat de liquidació» del Diplocat ordenat pel Govern de Mariano Rajoy, «deixar sense efectes l'òrgan liquidador» de l'ens i «constatar que aquest procés de liquidació no va finalitzar», per la qual cosa les seves estructures de govern «segueixen actives».

El Consell de Ministres va adoptar el passat 15 de desembre l'acord de liquidació del Diplocat i va designar l'òrgan liquidador per portar a terme aquest procés, fins que el 12 d'abril l'entitat es va donar finalment per tancada.

Segons Artadi, no obstant això, la formalització d'aquesta liquidació va ser «totalment irregular», a més «d'arbitrària i procedimentalment errònia», i no es va arribar a culminar, pel que el Diplocat «en cap cas s'ha dissolt» i «no ha perdut la seva personalitat jurídica».

Artadi va explicar que la Generalitat «es personarà» en el procés judicial obert arran de l'intent de «dissolució il·legal» impulsat pel Govern de Rajoy, i serà el patronat qui decidirà com «tornar a posar en ple funcionament» l'organisme i «quin rol se li dóna».

Ple del patronat

A més, el president català, Quim Torra, presidirà una pròxima reunió del ple del patronat del Diplocat, del qual fins ara formaven part la Generalitat, les quatre diputacions catalanes, els ajuntaments de les quatre capitals de província, entitats municipalistes, sindicats, patronals i organitzacions socials diferents.

Al desembre, l'Associació Catalana de Municipis (ACM), un dels membres del patronat, va interposar un recurs contenciós administratiu contra el decret del Govern que va servir per suprimir el Diplocat, però el Tribunal Suprem va decidir al febrer mantenir la dissolució i no adoptar les mesures cautelars contràries que havia sol·licitat l'entitat municipalista.

Artadi va destacar que «una de les raons» per les quals la liquidació del Diplocat és perquè els registres policials en seus de departaments de la Generalitat «van impedir que es portés a terme part del treball que havien de fer».

D'una altra banda, sobre la reobertura de delegacions de la Generalitat a l'exterior, va assenyalar que es tracta d'un procés «complex» en què està treballant «de manera molt intensa» el conseller d'Acció Exterior, Ernest Maragall perquè és «una de les seves màximes prioritats», i espera poder fer «anuncis aviat». El Govern té intenció de «reprendre l'activitat a l'exterior amb la voluntat d'ampliar i enfortir la presència de Catalunya a Europa i el món».

Crítiques de l'oposició

La líder de Ciutadans a Catalunya i portaveu nacional, Inés Arrimadas, va criticar que el president del Govern, Pedro Sánchez, «hagi donat llum verda» al Govern de Quim Torra «per gastar els diners públics en propaganda independentista», com la que segons el seu parer realitza el Diplocat.

En roda de premsa al Parlament, i preguntada per la decisió de l'executiu català, Arrimadas va contestar: «Ja sabem que volen seguir fent el mateix, ja sabem que Torra vol seguir gastant els diners de tots els catalans en propaganda independentista. La diferència és que ara té llum verda del Govern de Sánchez per gastar aquests diners sense control».

La portaveu del grup parlamentari PSC-Units, Eva Granados, va demanar que la reobertura del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya serveixi «per portar inversions i vendre la marca Catalunya, i no per a qüestions que divideixen la ciutadania». En roda de premsa aquest dimarts des del Parlament, va assegurar que reobrir el Diplocat «no és bo ni dolent en si mateix» sinó que depèn de l'ús que se li doni, i ha demanat al Govern que no ho converteixi en una eina per promoure la independència de Catalunya a l'estranger.

«Fins ara ha estat un organisme de propaganda independentista i demanem que sigui un instrument al servei del conjunt de la ciutadania» que es dediqui a promoció econòmica i turística de Catalunya.

Prem per veure més contingut per a tu