La CUP defensa que cal «tensar i reescalar el conflicte» amb l'Estat a partir de la Diada i de la sentència del Tribunal Suprem de l'1-O per poder crear les «condicions» i entrar en la fase resolutiva de la qüestió. El diputat de la CUP Carles Riera va assenyalar en una entrevista a SER Catalunya que tensar el conflicte és «l'única manera de desbloquejar la situació» perquè l'Estat no està disposat a negociar.

D'altra banda, va fer una crida a treballar per «estratègies compartides» i que els partits, les entitats i els agents socials sumin i permetin generar una «onada mobilitzadora igual o superior al 3-O» i, sobretot, «aguantar-la». Aquesta «resposta sostinguda» al carrer és la que ha d'aconseguir una «agenda de ruptura democràtica amb l'Estat», segons Riera.

Riera va explicar que la reacció a la sentència del Suprem és un moment «molt important» per «accelerar el procés» amb una resposta política que inclogui una proposta concreta de l'exercici de l'autodeterminació. «Ha de ser un moment de preparació, i en aquest moment es poden donar situacions que permetin fer grans passos endavant», va afegir.