Segueix-nos a les xarxes socials:

Una nena de 12 anys supera una fallada cardíaca per covid després de 45 dies ingressada

La pacient va patir una síndrome poc freqüent que afecta menors d'edat i pot provocar la fallada d'òrgans

Una nena de 12 anys supera una fallada cardíaca per covid després de 45 dies ingressada

Una nena de 12 anys va patir una complicació per Covid-19 poc freqüent que li va provocar una aturada cardíaca fulminant, que no obstant això va aconseguir superar gràcies a una màquina substitutiva de la funció del cor i, després de 45 dies d'ingrés a l'Hospital Vall d'Hebron, ja ha estat donat d'alta.

La Covid-19 genera molt poca simptomatologia en nens i adolescents i les complicacions són rares, però les estadístiques no van acompanyar aquesta menor de 12 anys, resident a Mallorca, que ha passat per un calvari amb final feliç.

La nena va ingressar a l'Hospital Son Espases de Palma de Mallorca, després de contagiar-se del coronavirus, amb una síndrome poc freqüent, el SIM-Ped (Síndrome Inflamatori multisistèmic Pediàtric), una malaltia que afecta menors d'edat i que pot provocar la fallada de diversos òrgans, inclòs el cor.

Aquest va ser el cas de la menor, que va ingressar a l'UCI de Son Espases per miocarditis -inflamació del múscul del cor- en estat greu, amb aturada cardíaca fulminant sense resposta al tractament.

L'única sortida era un tractament amb ECMO (oxigenació per membrana extracorpòria, en les seves sigles en anglès), una màquina que durant sis dies va substituir la funció del seu cor.

Tot això perquè el cor i el pulmó poguessin descansar mentre la patologia de base, provocada pel coronavirus, s'anava guarint.

Un equip de la Vall d'Hebron es va desplaçar fins a Palma de Mallorca per iniciar immediatament el tractament amb ECMO i realitzar el trasllat fins a l'hospital barceloní.

Un trasllat coordinat pel servei d'atenció mèdica urgent 061 de Balears amb el suport d'un avió militar medicalitzat i "complex", segons ha explicat en declaracions a Efe el cap de l'UCI Pediàtrica de la Vall d'Hebron, el doctor Joan Balcells.

El viatge es va haver de fer amb la menor connectada a l'ECMO i amb la complicació afegida d'haver de garantir les mesures de seguretat i aïllament per la Covid.

Després de sis dies de tractament amb ECMO, la pacient va recuperar la funció del cor i, després de retirar-li la ventilació mecànica després de 17 dies a l'UCI, va poder passar a planta de la Vall d'Hebron.

Llavors ja només presentava una miopatia -patologia que afecta els grups musculars- a conseqüència del seu estat previ crític per la Covid, però va anar recuperant la seva funció miocardíaca normal.

"Un període de malaltia tan greu sol anar acompanyat d'un quadre de debilitat muscular què cal recuperar; li ha portat cinc setmanes de rehabilitació en planta i, feliçment, ha pogut tornar a Palma, on haurà de continuar la rehabilitació, però esperem que amb el temps no ho quedi cap seqüela ", ha explicat Balcells.

Així que "la bona notícia és veure que, tot i que la pandèmia seguirà evolucionant, els nens la porten molt bé, l'afectació és mínima, són escassíssims els nens ingressats a l'UCI i tots s'han recuperat, fins i tot amb quadres d'aquesta gravetat ". "Així que aquesta capacitat de recuperació fa que puguem estar tranquils", ha ressaltat el doctor.

La nena patia una patologia prèvia, un hipertiroïdisme causat per la malaltia Graves-Basedow, que segons Balcells no està relacionada amb el coronavirus ni està considerat un factor de risc perquè la covid pugui ser més greu.

Des de l'inici de la pandèmia del coronavirus, a l'Hospital Vall d'Hebron han ingressat 48 pacients pediàtrics per Covid, dels quals 14 han ingressat a l'UCI, i tots han tingut una bona evolució.

Prem per veure més contingut per a tu