Diari de Girona

Diari de Girona

El Parlament Europeu no valida les credencials de Puigdemont i Comín

La decisió, adoptada amb 20 vots a favor i una abstenció, no implica la retirada de l’acta d’eurodiputat

Aragonès i Puigdemont parlen a Brussel·les de l’espionatge massiu EFE

El Parlament Europeu va confirmar ahir que no ha pogut verificar les credencials dels tres eurodiputats de Junts per Catalunya -Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toní Comín- així com la del representant d’ERC, Jordi Solé, perquè no ha rebut la documentació necessària de la Junta Electoral Central espanyola (JEC), que exigeix acatar o jurar la Constitució. Segons va explicar el president de la comissió d’Afers Jurídics del Parlament Europeu, Adrián Vázquez (Ciutadans), el següent pas ara serà sol·licitar a la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, que requereixi a la JEC que enviï la documentació necessària o en cas de que no sigui possible «l’explicació de la seva absència i les conseqüències que se’n derivin».

La verificació de les credencials és un tràmit formal que han de complir tots els eurodiputats quan aconsegueixen la seva acta per comprovar que no hi ha incompatibilitats amb el càrrec. Un tràmit que s’hauria d’haver acabat fa mesos i que la pandèmia ha obligat a retardar. Roberta Metsola va ser l’encarregada d’anunciar la conclusió del tràmit en relació amb els 49 eurodiputats que s’han incorporat en els últims dos anys per reemplaçar altres eurodiputats sortints o cobrir les vacants deixades després del Brexit. En aquest llistat, però, no hi ha els quatre independentistes.

«Hi ha hagut una mica més de retard del que és habitual perquè hi ha quatre casos que ens han requerit fer un estudi jurídic més gran per tenir-ho tot analitzat i completat. En aquests quatre casos hem demanat l’opinió legal del servei jurídic de la cambra i l’assessoria legal d’experts de fora de les institucions i després de l’anàlisi, el Parlament Europeu ha conclòs que no es poden verificar les credencials de les actes parlamentàries de Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí i Jordí Solé», va explicar Vázquez, que va assumir el seu escó després de la sortida del Regne Unit de la UE i l’acta del qual s’ha verificat en aquesta tanda.

Segons va explicar el representant de Ciutadans, l’Eurocambra ha constatat que fins ara «no han rebut ni la notificació ni la documentació que acrediti amb total claredat que s’hagin complert els requisits exigits per a l’acreditació de les actes d’aquestes quatre persones», amb la qual cosa la JEC haurà de determinar quines accions han d’adoptar. La decisió, adoptada amb 20 vots a favor i una abstenció, no implica la retirada de l’acta d’eurodiputat.

Com els afecta la seva feina diària? «En la pràctica, entenc que no els afecta en absolut. Això no és una conclusió dins del procediment. No podem prendre decisions perquè ara està a les mans de l’autoritat competent, que és la Junta Electoral Central, no del Parlament Europeu», va afegir sobre un procés que no té terminis.

L’anunci posa en perill la decisió adoptada a finals de desembre de 2019 pel llavors president del Parlament Europeu, David Sassoli, que va reconèixer Puigdemont i Comín com a eurodiputats, després de la sentència del Tribunal de Justícia de la UE sobre Oriol Junqueras en la que s’assenyalava que no era necessari jurar o acatar la Constitució a Madrid per accedir a l’escó. «El que ha de fer l’estat espanyol és respectar la primacia del dret de la UE i els principis», va explicar Solé.

La JEC podria declarar ara vacants els escons o suspendre les prerrogatives com a eurodiputats. Segons fonts de l’Eurocambra, la possible suspensió dels seus drets i prerrogatives podria incloure la suspensió del seu dret de vot o el salari. Aquesta suspensió podria allargar-se fins que juressin la Constitució o es pronunciï sobre el recurs pendent del Tribunal General de la UE.

Compartir l'article

stats