Diari de Girona

Diari de Girona

Cinc nous imputats en la causa pel finançament de CDC amb Triacom

El jutge cita cinc persones a les quals atribueix formar part d’una trama de facturació falsa

Oriol Carbó, exgerent de TV-3 i administrador de Triacom. | DAVID CASTRO

El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz reactivarà la peça del cas 3% que segueix en instrucció, la relativa al presumpte finançament de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) a través de la productora de televisió Triacom, amb la presa de declaració de cinc nous imputats que compareixeran entre el 12 i el 14 de juliol davant d’ell a través de videoconferència.

En una providència, el titular del Jutjat Central d’Instrucció número 5 ha fixat per al primer dia la declaració de Diego Garzón Uribe i dels seus dos fills, Diego i David Garzón López. Dos dies després ho faran Gonzalo i Esteve Niubó Mir. La citació és una conseqüència d’una petició d’Anticorrupció, que distingeix entre els Niubó, residents al municipi de Mollerussa, i els Garzón, encarregats de fer instal·lacions, tot i que les dues famílies formarien una presumpta cadena de facturació falsa des de Triacom per finançar CDC, informa Europa Press. Un jutjat de Lleida va remetre a l’Audiència Nacional aquesta part de la trama per a la seva incorporació a la part del 3% encara en instrucció.

Una setmana abans, el jutge Pedraz prendrà declaració als principals imputats d’aquesta peça: l’exgerent de TV-3 i administrador de Triacom Oriol Carbó; l’exdirector de Meteocat Oriol Puig i l’administrador d’Hispart, Juan Manuel Parra.

«Singularitat» en un patró

El fiscal d’Anticorrupció adscrit al cas, José Grinda, explicava en l’escrit en el qual va instar la compareixença que, «segons es desprèn de la documentació obtinguda del Meteocat i que recull l’informe policial del 27 d’abril del 2022, hi va haver un procés de licitació fraudulent i un cobrament de Triacom de 70.800 euros (amb data final del 3 de febrer del 2016) malgrat que no existeix cap treball ni servei que ho justifiqués».

En aquesta peça del cas 3%, el jutge Pedraz investiga «una singularitat dins el patró de comportament habitual» seguit per al finançament il·legal de Convergència Democràtica de Catalunya. En comptes de fer-se a través de donacions a les seves fundacions Catdem i Fòrum Barcelona, el jutge explica que es va recórrer a Triacom Audiovisual i, en particular, al seu representant, Oriol Carbó, que també va ser gerent de TV-3. Així se li va pagar a Parra el deute que el partit va contraure amb la seva empresa de producció audiovisual, Hispart, per la campanya electoral de 2010.

Compartir l'article

stats