Segueix-nos a les xarxes socials:

El convent de Vall de Maria s'obrirà al públic i s'hi vol fer un centre d'interpretació històrica

Les obres per recuperar el primer monestir femení del Cister a l'Estat han durat 4 anys

El convent de Vall de Maria s'obrirà al públic i s'hi vol fer un centre d'interpretació històricacarles colomer

E.Padilla, Maçanet de la Selva.

Des de la nit dels anys ?-concretament, des de 1158- a la Vall de Maria, enclavada entre Maçanet de la Selva i Tordera, hi ha les restes del primer monestir femení que l'orde francesa del Cister va establir a l'Estat. Els anys, les guerres i a vegades la mala sort van portar les restes del monestir a un estat de deteriorament notable. Després que quatre anys de treballs, el Taller d'Història de Maçanet ha aconseguit retornar l'esplendor a la capella del segle XII i preveu una inauguració sonada per celebrar el final de les obres i l'inici de la recuperació d'un patrimoni insigne per al gaudi d'estudiosos o dels amants de la història local.

L'entitat que vetlla per la memòria i el patrimoni de Maçanet ha comptat amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat. Tot plegat, per poder acomplir el desig d'una abadessa que el 1603 va vendre el monestir ??-més aviat, les obligacions del contracte d'emfiteusi s'assemblaven més a una cessió o un arrendament que a una venda, ja que el senyor no perdia mai el domini sobre el bé que canviava de mans- a la família Jalpí de Tordera. Les guerres i els bandolers havien fet el lloc poc habitable, i les monges que poblaven Vall de Maria s'havien traslladat al monestir de Sant Daniel de Girona. L'abadessa, però, va condicionar la venda al fet que la capella seguís destinada al culte i no fos profanada.

I en ple segle XXI, així serà. "Som una institució laica però si la capella s'havia de fer servir per al culte, es farà servir per al culte, perquè respectem les tradicions", va explicar el membre del Taller d'Història de Maçanet Juli Campeny. Un cop assentada l'edificació, ara cal pensar en "una segona fase. S'hi vol fer un centre de coneixement i interpretació de l'orde del Cister", va avançar Campeny. Ara per ara, el Taller treballa per organitzar una jornada de presentació de les obres a les autoritats i els ciutadans que s'amenitzarà amb música medieval i un repàs de la història del convent.

Els treballs han consistit a arranjar la teulada, canviar les bigues de fusta de l'absis de la capella, recol·locar les teules del sostre, treure el formigó ??-la casa va esdevenir de pagès i la capella s'ha fet servir de graner i molí o bé traster- i recuperar el terra original. Les obres han costat uns 55.000 euros i gairebé la meitat s'han pagat a través de donatius.

Vinculat als vescomtes de Cabrera

En l'època medieval, les monges acostumaven a ser filles de famílies nobles o ciutadans honrats que enclaustraven les noies a l'espera que fessin carrera monacal, esdevinguessin abadesses i ampliessin així les influències polítiques de les famílies. El monestir de Vall de Maria va estar estretament vinculat a la família noble més famosa de la Selva sud: els vescomptes de Cabrera, que han deixat com a llegat la parròquia de Blanes, la Font Gòtica o el castell de Montsoriu.

Prem per veure més contingut per a tu