Segueix-nos a les xarxes socials:

Riudarenes té un endeutament del 140% i govern i oposició es culpen mútuament

CiU diu que es va trobar moltes factures per pagar i l'exbatlle, que va deixar el consistori amb sols el 66,45% de deute

Riudarenes té un endeutament del 140% i govern i oposició es culpen mútuamentcarles colomer

L'Ajuntament de Riudarenes ha assolit un endeutament del 140%, quan el màxim permès ara és d'un 125%. Una situació econòmica que a parer de l'actual equip de govern de CiU té els seus inicis en el passat mandat de l'exalcalde Jordi Gironès (AIR-PSC), en concret entre els anys 2007 i 2008, relata l'alcalde, Narcís Colomé. Gironès va deixar el govern després d'una moció de censura impulsada per CiU i un regidor no adscrit que va deixar AIR.

En canvi, l'exbatlle assegura que quan ells van haver d'abandonar el govern van deixar un ajuntament amb un endeutament del 66,45% i amb un estalvi net del 43,43%, un aspecte que ara hauria canviat radicalment a causa "que s'està fent un gestió pèssima i imprudent", afirma.

I és que la gestió comptable del consistori és un tema que enfronta ambdues formacions polítiques tot aquest mandat i de fet segons l'alcalde actual, quan ells van entrar a l'Ajuntament després de la moció de censura l'any 2008 es van trobar "amb moltes coses per calcular i a més, s'havia previst que es vendrien unes parcel·les per uns 1,7 milions d'euros i això no va entrar".

Un fet al qual se li ha de sumar que el govern de CiU va demanar un préstec d'1,2 milions d'euros en entrar, explica, per donar liquiditat a l'Ajuntament i sobretot per poder pagar obres que llavors estaven en marxa com són el polivalent i el poliesportiu, però sobretot per desencallar les obres d'urbanització a la zona de la nova escola perquè s'hi pogués iniciar la construcció de l'edifici. A més, Colomé destaca que la crisi fa que a l'Ajuntament no hi entrin ingressos per obres ni gairebé d'IAE.

Ple extraordinari a la vista

Un préstec que critica Gironès i que va obligar, assegura, a fer un pla de sanejament "que no compleixen" i que obria un camí al poble "que no se'n sortirà perquè hi ha previstes inversions irrealitzables, perquè no se'ls donaran crèdits".

Tot i la seva crítica ferma contra el govern, Gironès va explicar que el grup d'AIR-PSC està estudiant proposar al llarg de les properes setmanes la celebració d'un ple extraordinari a Riudarenes per debatre i intentar solucionar la problemàtica a les arques municipals de Riudarenes perquè "estem disposats a col·laborar amb l'equip de govern per sortir-nos-en", va afirmar l'exalcalde.

Des del govern l'alcalde, Narcís Colomé, va assegurar que per superar aquest situació d'endeutament es preveu un pla de sanejament en breu i que el govern ja ha donat l'ordre perquè se'ls presentin ofertes per realitzar-lo.

D'altra banda, fa pocs dies el Ministeri d'Economia va fer públic el deute viu dels ajuntaments gironins a finals de l'any 2009 i va revelar que la mitjana per habitant era de 778 euros. En canvi, en el cas del municipi de Riudarenes, la xifra és més alta situant-se en els 1.120,31 euros per habitant.

L'endeutament permès als ajuntaments és ara del 125%, després que l'Estat decidís augmentar el màxim -que estava en 110%- a causa de la situació de crisi.

Prem per veure més contingut per a tu