Segueix-nos a les xarxes socials:

L'ACA atura la dessaladora de Blanes i els pobles busquen aigua als aqüífers

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha decidit aturar el funcionament de la dessalinitzadora de la Tordera, a Blanes, amb motiu de l'aplicació d'un nou protocol que, segons l'ACA, ja s'estava estudiant des de fa un any i mig. L'objectiu és estalviar energia i fer que la planta només funcioni per garantir el subministrament complementant l'aigua que s'extreu dels pous i aqüífers, al revés que ara, quan la planta funciona com a font primària de subministrament. Segons els estudis citats per l'ACA, la mesura permetria preservar l'aqüífer de la Tordera, ja que les extraccions d'aigua dels pous serien constants i sense oscil·lacions, fet que estabilitzaria la intrusió d'aigua marina.

La planta té capacitat per produir 20 hectòmetres cúbics i en cas de necessitat pot abastir les necessitats del sud de la Selva, incloent Tossa, Lloret i Blanes, i el Maresme Nord (400.000 persones a l'estiu) i l'àrea metropolitana de Barcelona. L'entitat Natura Maresme ja ha criticat la mesura, recordant l'alt cost que va suposar la construcció i posterior ampliació de la dessalinitzadora, i va demanar que s'apliquin criteris sostenibles en la gestió de l'aigua.

A més de la de la Tordera, l'ACA també ha reduït l'activitat de l'altra dessalinitzadora en funcionament a Catalunya, la del riu Llobregat, que només funciona al 10% de la seva capacitat, segons fonts de l'ens gestor de l'aigua. A més a més, la depuradora del mateix riu, que aportava aigua per frenar la salinització de l'últim tram del delta i garantia el cabal mínim també ha vist reduïda la seva activitat. La depuradora segueix funcionant al mateix nivell pel que fa a la depuració d'aigües residuals, però s'ha aturat pel que fa a la reintroducció d'aigua al curs baix del riu per garantir un cabal ecològic i als pous per intentar impedir l'entrada d'aigua de mar als aqüífers. Fonts de l'ACA van explicar que les pluges de l'últim any han permès tenir "bones reserves" als aqüífers, i la reintroducció d'aigua ja no es farà de manera contínua. Els pous segueixen actius perquè en cas de necessitat es pugui recuperar la introducció d'aigua dolça regenerada.

Prem per veure més contingut per a tu