Segueix-nos a les xarxes socials:

Neix una agència a la Selva que aposta per fomentar l'eficiència energètica

L'ens fa una prova pilot a sis pobles per crear models i definir necessitats de servei dels municipis

Cal apostar pels llums LED? El poble gasta massa en electricitat. Com es pot estalviar? S'ha d'invertir en energies renovables? Aquestes són algunes preguntes que molts alcaldes i regidors d'ajuntaments es fan sovint però que vegades per falta de coneixements tècnics no saben resoldre o si ho fan, no saben que podrien haver-se estalviat diners pel poble optant per una altra via.

Des d'ara a la comarca hi ha una ens al qual poden recórrer els ajuntaments quan tenen dubtes d'aquest tipus: l'Agència Comarcal d'Energia de la Selva. Forma part del Consell Comarcal de la Selva i té com a objectiu convertir-se en el gestor energètic de la comarca així com esdevenir el punt de referència d'assessorament pels municipis per tal que puguin millorar la seva eficiència i optimització en matèria energètica; així ho defineix Marta Contreras, membre de l'ens i consellera de Serveis tècnics.

I és que el tema energètic: sobretot optar per l'estalvi i eficiència s'ha convertit en un tema d'especial interès per als municipis i amb l'inici de mandat al Consell l'any passat, des del nou equip de govern de CiU i ERC es va iniciar la creació d'una comissió d'energia on participa Contreras, així com també el conseller de sostenibilitat i territori, Eduard Adrobau i tècnics comarcals. Tots han estat els encarregats d'impulsar aquest nou ens que s'ha inspirat en el d'altres del mateix tipus, com les agències d'Osona i el Maresme.

Una de les primeres tasques d'aquesta Agència comarcal d'energia és redactar el pla d'acció d'energia sostenible (PAES) d'almenys quatre municipis: Hostalric, Sant Hilari Sacalm, Riudellots de la Selva i Maçanet de la Selva; però aquest ens comarcal per tal d'oferir diferents accions als municipis farà primer un estudi pilots a sis pobles de la Selva amb característiques ben diferents, segons relata Contreras. En concret es farà a Hostalric, Vilobí d'Onyar, Breda, Sant Hilari Sacalm, Riudellots de la Selva i Tossa de Mar. La prova es farà, segons la consellera de Serveis tècnics, per elaborar tipologies de municipi d'acord amb la seva despesa energètica i llavors, amb els resultats, afegeix poder definir els serveis més útils per als municipis de la comarca de la Selva.

L'Agència Comarcal d'Energia de la Selva preveu convertir-se en el punt de referència de gestió de l'energia comarcal i oferirà diferents serveis als municipis com ara assessorament enfocat a la gestió energètica municipal; la redacció de projectes estratègics pels ajuntaments per poder rebre ajudes d'administracions sobre temes energètics; promourà accions de sensibilització ciutadana, participarà en fires com la de la Biomassa, entre d'altres.

Prem per veure més contingut per a tu