Segueix-nos a les xarxes socials:

El Govern confirma la retallada de pressupost més forta en 5 anys al Trueta

La pròrroga dels comptes d'enguany deixa l'hospital amb 117 milions d'euros a les seves arques, un 6,5% menys que el 2012

El Govern confirma la retallada de pressupost més forta en 5 anys al Truetamarc martí

El Govern ha adjudicat un pressupost final de 117,25 milions d'euros per a l'hospital Trueta. Es tracta de la retallada dels comptes més forta que el centre ha tingut des de 2009. En total, gairebé 8 milions menys d'euros que la pròrroga dels pressupostos de 2013 aprovada recentment ha confirmat per a l'hospital de referència de les comarques gironines.

Segons les dades del Departament de Salut -fetes públiques pel PSC arran d'una resposta parlamentària del conseller Boi Ruiz-, l'hospital Trueta ha passat dels 125 milions assignats el 2012 als 117 d'enguany. És a dir, una reducció del 6,5%. Superior a la que hi va haver entre els anys 2012 i 2011 -que va ser de 4,3 milions d'euros-, i també a la que hi va haver entre el 2010 i el 2011 durant la primera onada de retallades que la Generalitat va haver d'aplicar. En aquella ocasió les arques del centre van passar dels 133,1 als 129,4 milions. La rebaixa que hi ha hagut per aquest exercici tampoc supera la que hi va haver entre 2009 i 2010, quan el Trueta va patir una important baixada de pressupost: de 138 a 133 milions.

Abans de l'estiu l'Institut Català de la Salut (ICS) ja comptava que l'assignació per al Trueta seria d'uns vuit milions menys que el 2012. El sindicat Metges de Catalunya va fer públiques aquestes dades a finals de juny a partir d'un document intern de l'ICS, però aquest organisme va negar llavors que fossin xifres definitives, i va recriminar al sindicat que fes un "ús inadequat de determinades informacions".

Aquesta setmana la diputada gironina del PSC, Marina Geli va lamentar aquesta rebaixa i va recordar que els Centres d'Atenció Primària (CAP) de Girona també han patit l'efecte de la tisorada l'any 2012, passant de 13,1 a 12,7 milions d'euros. Tanmateix, aquesta rebaixa no és tan prounciada com la de l'hospital de referència gironí. A més, l'ajut en primària a Girona per aquest exercici ha vingut donat després que l'any 2011 s'augmentés el pressupost (de 9 a 13 milions).

Pressupost modificable

Per la seva banda, el conseller de Salut, Boi Ruiz, va contestar a la formulació parlamentària dels socialistes puntualitzant que el pressupost es pot modificar al llarg de l'exercici. "D'una banda hi ha les modificacions pressupostàries i de l'altra, decisions com acords de govern o decisions departamentals del CatSalut que modifiquen el pressupost disponible pels centres, com ara la reducció de retribució del personal o les incorporacions de romanents", va explicar Ruiz.

Prem per veure més contingut per a tu