Segueix-nos a les xarxes socials:

Més de quatre denúncies al dia per violència domèstica

El primer semestre s'ha tancat sense morts però els Mossos d'Esquadra han atès 714 víctimes

Més de quatre denúncies per violència domèstica al dia. Aquest és el nombre de fets que registren les Oficines d´Atenció al Ciutadà dels Mossos d´Esquadra de la Regió Policial de Girona. Això representa que durant el primer semestre de l´any s´han presentat 737 denúncies les comissaries gironines. Pel que fa la resta de Catalunya, la zona metropolitana de Barcelona és on més casos hi ha. A la Regió Policial Metropolitana Nord en només sis mesos han presentat 1.554 denúncies.

Amb tot, però, Girona es troba en segona posició a Catalunya sobre casos de violència masclista en l´àmbit de la parella després de les regions policials de Barcelona. A l´àrea de Tarragona, per exemple, els Mossos han rebut 661 denúncies fins al juny i, a la Regió central, 424 fets.

Les dades de les Unitats de suport a l´Atenció de Víctimes dels Mossos d´Esquadra que publica l´Institut Català de les Dones mostren que la tendència de presentació de denúncies segueix des de fa un parell d´anys una tònica força semblant que es va accentuar amb la crisi. Durant el 2014 es van registrar més de 1.500 denúncies a Girona i l´any anterior es va vorejar les 1.400.

Quant a nombre de víctimes, són menors que la quantitat de denúncies. Durant el primer semestre, les Unitats de suport a l´Atenció de Víctimes dels Mossos han atès 714 víctimes a la regió de Girona. L´any passat els agents van tractar amb 1.478 víctimes.

Una dada nova en les estadístiques des de finals de l´any passat són els fets relacionats amb la violència domèstica i que no suposen un trencament de condemna. Durant l´any 2014 va haver-hi 1.406 casos. En canvi, durant els primers sis mesos de 2015, hi ha hagut 689 fets. S´haurà de veure a finals d´any però tot apunta que serà similar a la de l´any passat.

Pel que fa als casos de trencaments de condemna n´hi ha hagut 72. Mentre que durant tot l´any anterior n´hi havia hagut 156 i el 2013, en canvi, s´havien produït 149 trencaments de condemna. La xifra sobre aquest aspecte comença a anar en augment si es visualitza la taula.

Sense víctimes mortals

Des de principis d´any no hi ha hagut cap crim i, per tant, tampoc cap per violència masclista. A la província l´últim que es va registrar va ser a finals de l´any passat a Sant Pere Pescador. Es va produir el 17 de novembre, quan Musa Baldeh, de 55 anys, que tenia la maleta preparada per marxar de casa a Sant Pere, va acabar amb la vida de la seva parella. La dona ja l´havia denunciat, però no va aconse­guir ordre d´allunyament. La seva filla petita, d´un any, es trobava a casa en el moment dels fets. Després d´assassinar a ganivetades la seva dona, va intentar clavar una espasa al seu cunyat. El jutge de Figueres va decretar el seu ingrés a presó sense fiança pels delictes d'assassinat en l'àmbit de la violència de gènere i amenaces.

Cal remuntar-se a l´any 2013 per trobar un període sense cap víctima mortal per violència domèstica. La xifra zero ha estat difícil d´aconseguir en els últims anys a la Regió Policial de Girona. I és que, per exemple, l´any 2010 es van produir quatre homicidis a mans de maltractadors.

380 trucades per violència

D´altra banda, el telèfon 900 900 120, que l´Institut Català de les Dones, del Departament de Benestar Social i Família, posa a disposició de les dones en situació de violència masclista, ha atès un total de 380 trucades des de gener a juliol. La comarca des d´on s´han atès més trucades és la del Gironès on el servei es va activar 170 vegades. A tot Catalunya, s´han fet un total de 5.778 trucades al telèfon contra la violència masclista.

Prem per veure més contingut per a tu