Segueix-nos a les xarxes socials:

Identifiquen un mecanisme nou d'acció antitumoral

Un nou medicament, que ja s'està provant en pacients amb càncer avançat, ataca les cèl·lules del tumor sense afectar les sanes

Identifiquen un mecanisme nou d'acció antitumoraluab

Un equip d'investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de l'empresa biotecnològica Ability Pharmaceuticals -una filial independent de la farmacèutica gironina AB-Biotics- han identificat un nou mecanisme d'acció antitumoral durant l'estudi i desenvolupament d'un nou fàrmac que ja s'està provant en pacients amb càncer avançat.

El medicament, batejat com a ABTL0812, potencia l'efecte antitumoral de quimioteràpies estàndards, i mostra baixa toxicitat i alta tolerabilitat, segons la investigació que publicava ahir la revista Clinical Cancer Research.

L'estudi ha estat dirigit pel doctor José Miguel Lizcano, de l'Institut de Neurociències i del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat Autònoma de Barcelona i també hi han col·laborat Pau Muñoz, Tatiana Erazo, Nora Diéguez i investigadors dels hospitals Clínic i Vall d'Hebron de Barcelona, a més de la Universitat Complutense de Madrid.

Segons el doctor José Miguel Lizcano, el nou fàrmac ABTL0812 és una molècula petita derivada d'un àcid gras poliinsaturat i és la primera de la seva classe a ser estudiada com a agent antitumoral en què s'ha descrit una ruta intracel·lular que integra una gran varietat de senyals extracel·lulars i controla el metabolisme, mida, creixement i supervivència de les cèl·lules.

Una ruta intracel·lular

Els investigadors responsables de l'estudi han descobert que aquesta ruta intracel·lular està sobreactivada en la majoria dels càncers humans, afavorint la proliferació i supervivència de les cèl·lules cancerígenes, i és una de les principals dianes dels nous fàrmacs antitumorals.

Els resultats dels assajos preclínics han mostrat que el medicament ABTL0812 té una alta eficàcia in vitro i in vivo, amb una activitat similar o més gran que els fàrmacs de referència, però amb una major seguretat.

«Hem comprovat que el fàrmac ABTL0812 potencia l'efecte antitumoral de diverses quimioteràpies estàndard i manté la seva eficàcia en les cèl·lules tumorals que s'han tornat resistents al tractament estàndard», ha explicat Lizcano.

Segons l'investigador, a través d'aquesta nova ruta identificada, l'ABTL0812 ataca les cèl·lules tumorals sense afectar les cèl·lules sanes, provocant la seva mort per autofàgia sense activar l'apoptosi, és a dir, la mort cel·lular programada. Això, diuen els investigadors, el converteix en el primer fàrmac antitumoral que actua d'aquesta manera.

L'autofàgia és un concepte de mort cel·lular diferent de l'apoptsosi, associat principalment a tasques de depuració i neteja cel·lular i que ha emergit en estudis recents com a alternativa per afectar les cèl·lules cancerígenes sense induir la resistència a l'apoptosi que poden acabar generant els fàrmacs habituals.

Prem per veure més contingut per a tu