Segueix-nos a les xarxes socials:

Una dona de Santa Pau fa una col·lecta per dur-la als refugiats de Macedònia

Diumenge a la tarda surt de Barcelona en direcció a Salònica, des d'on vol arribar fins al camp d'Idomeni

Una dona de Santa Pau fa una col·lecta per dur-la als refugiats de MacedòniaEFE

Una veïna de Santa Pau, Jordina Carbonell, de 32 anys i de professió mestra, ha fet una recollida de roba i de diners al seu municipi i a Castelló d'Empúries per tal d'endur-se-la al camp de refugiats d'Idomeni (entre Macedònia i Grècia). Carbonell va explicar: «Fa un parell de setmanes que mirava per anar a Lesbos, però des que van tancar la frontera entre Macedònia i Grècia el problema és al camp de refugiats d'Idomeni.

La setmana passada va mirar una pàgina web destinada a orientar els voluntaris i fa tres dies va decidir anar-hi. No ha pogut entrar en contacte directe per correu electrònic. «Perquè -va dir- està tot col·lapsat i no tenen temps de contestar els missatges». Va explicar: «Abans-d'ahir, vaig comprar el bitllet. Sortirà diumenge a les 11.40 hores de l'aeroport de Barcelona i preveu arribar a Salònica a les 18.40, on preveu llogar un cotxe i arribar a Idomeni. «No sé amb què em trobaré...».

Jordina va explicar que té experiència en viatges. «He estat a l'Índia, al Nèpal, a Mèxic i a Sud- amèrica», va dir. La idea és facturar tot el que hagi recollit i un cop a l'aeroport llogar un cotxe i dirigir-se a Idomeni.

«Recomanen -va explicar- dur una tenda personal per dormir perquè no hi ha lloc als hotels». Va prosseguir: «Un cop sigui allà em posaré en contacte amb les associacions de voluntaris i els donaré el material i els diners». Assenyala: «Penso que em trobaré amb gent amb hipotèrmia i amb molts de nens». De tota manera, va repetir: «No sé amb què em trobaré».

Mentrestant, es va posar en contacte amb l'Ajuntament de Santa Pau per tal d'activar la recollida de material a l'escola. L'alcalde, Josep Companys (Units per Santa Pau-ERC), va explicar: «La Jordina va trucar fa tres dies al vespre per demanar si l'Ajuntament podia fer una carta per demanar material i dur-lo a Idomeni. Les mestres de l'Escola Joan Maragall van explicar que havien lliurat la nota a cada nen i no sabien quina seria la resposta. Confiaven que seria bona, perquè -segons elles- a Santa Pau la gent és molt solidària.

Ahir, a l'entrada de l'escola hi havia un munt de bosses de roba i de sabates. Jaquetes, mantes, abrics. anoracs amb caputxa, mitjons i guants eren les peces que s'hi podien veure.

A més, Jordina ha aprofitat l'amistat que té amb una mestra de la Llar d'Infants Passeig de les Oques de Castelló d'Empúries per fer-hi una col·lecta similar a la de Santa Pau. Ahir estava previst que ho recollís tot per poder-ho facturar cap a Grècia.

Idomeni

Es calcula que al camp d'Idomeni (al costat d'una estacio de tren) hi ha més de 14.000 refugiats. Una tercera part sòn nens i nadons. El tancament de la frontera entre Macedònia i Grècia i les fortes pluges han agreujat la situació dels refugiats. La concentració, segons informa l'agència EFE, ha encarit les tendes de campanya i les mantes tèrmiques. Tot i que els centres d'atenció de Metges Sense Fronteres s'eleven enmig del fang. les malalties i els polls hi són abundants.Les cues per l'aigua, la roba i els aliments hi són una de les imatges més visualitzades.

Els refugiats intenent trobar guies que els conduieixin per passos de fronteres i així deixar el camp i poder continuar el camí cap a Alemanya i Suècia. L'arribada de migrants continua i cada dia n'hi ha més.

La previsió és que durant les vacances de Setmana Santa hi arribin voluntaris de tot Europa. Ja n'hi ha molts.

Prem per veure més contingut per a tu