Segueix-nos a les xarxes socials:

«Una UCI amb dotació de semicrítics al Santa Caterina seria un error»

Els delegats gironins de Metges de Catalunya expressen el seu desacord envers la creació de la nova unitat ubicada a l'hospital Santa Caterina de Salt · El col·lectiu reconeix que falten llits, però que haurien d´estar a l´hospital Josep Trueta

«Una UCI amb dotació de semicrítics al Santa Caterina seria un error»

Els delegats i delegades de Metges de Catalunya (MC) de l´hospital Trueta i Santa Caterina, van mostrar ahir el seu desacord envers la creació d´una Unitat de Cures Intensives (UCI) destinada a atendre pacients semicrítics de la regió sanitària de Girona. Segons la seva opinió «una UCI d´aquestes característiques al Santa Caterina de Salt seria un error, i no es pot permetre més errors en la sanitat pública catalana». A través d´un comunicat, els delegats van afirmar que «no hi ha dubte que disposar d´una unitat de semicrítics és una necessitat per a la població» però remarcant que una unitat de semicrítics «no és una UCI». Segons la seva opició «la dotació de cadascuna d´aquestes unitats correspon a patologies mèdiques, metabòliques, intoxicacions i processos quirúrgics ben definits, així com també ho estan els criteris de trasllat dels pacients a cada unitat».

La reacció del col·lectiu arriba com a resposta de l´anunci que va fer l´hospital saltenc a finals del passat mes de novembre, on informava de l´obertura d´aquesta nova unitat i de la licitació de les obres a través de l´Institut d'Assistència Sanitària (IAS) per un import de 2,3 milions d´euros i un termini d´execució de vuit mesos. El projecte va presentar la unitat com un «satel·lit» a l´UCI de l´hospital Josep Trueta. Pels delegats gironins de MC, «hi ha una manca de llits pels pacients més crítics, però aquests no s´han de situar en cap altre lloc que no sigui l´hospital Josep Trueta, centre de referència i amb la dotació material, tècnica i humana per actuar amb la qualitat i diligència que exigeix l´atenció d´aquest tipus de pacients». Segons el col·lectiu mèdic, «les complicacions no entenen d´horaris i és de vital importància la presència física de facultatius de totes les especialitats, preparats per actuar quan sigui necessari» també afegeixen que «només el Trueta pot garantir la cobertura d´atenció continuada d´aquests especialitats».

Pels delegats, «la voluntat de deslocalitzar l´UCI creant un «satèl·lit» a l´hospital de Santa Caterina es fa unicament per diners» ja que «la limitació dels pressupostos públics comporta que el cost de 2,3 milions d´euros per ampliar l'UCI del Trueta sigui inassumible per a l´ICS, en canvi, l´hospital de Salt sí que ha pogut mobilitzar aquests recursos gràcies a una partida especial del Servei Català de la Salut (CatSalut)».

Una necessitat real

Malgrat els delegats de MC critiquen la creació de la unitat, a la vegada reconeixen que sí que hi ha una necessitat real que preocupa a la demarcació. «En tota la província només disposem d´un servei de medicina intensiva per als pacients crítics polivalents. Són 18 llits per 824.000 habitants. L´ocupació mitjana d´aquests llits és del 92% i l´estada mitjana dels malalts és de gairebé 8 dies». Amb aquestes dades, els metges constaten que «la situació de col·lapse és freqüent, sobretot durant l´hivern, quan ataca amb més virulència la grip estacional i els professionals han de fer mans i mànigues per buscar llits de crítics en altres àrees d´hospitalització -com reanimació o la unitat coronària- que, tot i que es poden reconvertir en llits d´UCI, el seu ús està pensat per atendre les necessitats d´altre tipus de pacients». Pels delegats gironins, «tenint en compte que el flux monetari no es pot invertir, cal que les inversions siguin acurades i responguin a necessitats reals per a la millora de l´atenció dels pacients». Pels representants de MC «la bona política sanitària és la que es planifica en base a mancances, millores i projeccions de futur, atenent als contextos i possibitats. La mala política sanitària és la que vol posar-ho tot, a tot arreu».

Prem per veure més contingut per a tu