Segueix-nos a les xarxes socials:

Olot aprova demanar a Endesa la retirada del deute energètic

L'últim ple municipal de l'Ajuntament d'Olot va aprovar per unanimitat una moció en la qual demana la retirada de l'amenaça d'Endesa de voler cobrar el 50% del deute generat per les famílies en situació de pobresa energètica als ajuntaments. La moció va ser presentada per JuntsxCat, ERC i el PSC. Jaume Mir, del PSC, va ser l'encarregat de presentar el text de la moció. Va explicar que l'Ajuntament està preocupat per la pobresa energètica i que procura resoldre les situacions de pobresa que detecta al municipi. Va recordar que les empreses dedicades al subministre elèctric no van voler parlar de la proposta presentada a principis del 2017 pels municipis.

Els municipis demanaven que les companyies cobrissin com a mínim el 50% de la despesa generada per la pobresa energètica. Va deixar clar que no hi ha cap normativa que obligui els ens locals a pagar el 50% del deute de les famílies en situació de vulnerabilitat. Va recordar que la pobresa energètica està regulada per la llei 24/2015 que prohibeix els talls de llum a les famílies vulnerables però no diu res de com pagar el deute.

A més de la retirada de l'amenaça d'Endesa, la moció demana una resposta coordinada a l'amenaça de les institucions, demanar suport a la Generalitat de Catalunya perquè lideri les negociacions, crear un espai estable de treball entre totes les institucions catalanes per elaborar un protocol i un reglament on es defineixi el deute generat per la pobresa energètica i exigir a les empreses una garantia que eviti l'assumpció del deute per part dels ajuntaments. Lluís Riera (CUP) va demanar que no vagi cap diner públic cap a Endesa. Va demanar que la contractació dels subministraments elèctrics del municipi es doni a empreses solidàries.

Iolanda Suescun (ERC) va explicar que el grup republicà fa temps que treballa la pobresa energètica i va demanar la condonació de la totalitat del deute. Marina Alegre (PSC) va demanar l'establiment de circuits de relació entre l'Ajuntament, les empreses i les famílies en situació de vulnerabilitat.

Prem per veure més contingut per a tu