Segueix-nos a les xarxes socials:

«La conscienciació dels treballadors és vital per prevenir ciberatacs»

Luis Hidalgo Gutiérrez. Tècnic del Departament de Relacions Institucionals de l'Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE)

«La conscienciació dels treballadors és vital per prevenir ciberatacs»

Luis Hidalgo és un dels ponents de la jornada del 29 de novembre «Ciberseguretat: pimes en risc», organitzada per Diari de Girona i Prensa Ibérica, amb el patrocini d'Hiscox, la col·laboració de Sophos by Microgestió i Brontobyte Cloud, amb el suport institucional d'INCIBE, Mossos d'Esquadra i el suport d'Evidències Digitals. L'assistència és gratuïta, només cal una inscripció aquí:

Quina és la funció de l'Institut Nacional de Ciberseguretat?

És una unitat que depèn del Ministeri d'Economia i Empresa i la seva principal funció és ser referència per al desenvolupament de la ciberseguretat i de la confiança digital dels ciutadans i empreses. En col·laboració amb les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat treballem en la prevenció i la investigació de la seguretat digital a la nostra societat. INCIBE-CERT és un instrument per desenvolupar la ciberseguretat com a motor de transformació social i oportunitat per a la innovació.

I això què significa?

Doncs amb la investigació, la prestació de serveis i la coordinació amb els agents de competències en aquesta matèria, treballem per donar resposta a ciutadans, empreses i entitats davant d'incidents cibernètics, per tal de millorar l'eficàcia en la lluita contra els delictes que involucren les xarxes i els sistemes d'informació, reduint així els seus efectes sobre la seguretat pública.

Realment les nostres empreses necessiten la ciberseguretat?

Rotundament sí. Respecte a l'entorn laboral, estem en la línia correcta, tot i que queda molta feina per fer. La tecnologia s'ha apropiat dels nostres entorns de treball i ha aportat millores en la productivitat, però tal com també passa al món real, en aquest nou escenari virtual també es presenten riscos que hem de conèixer. Des d'INCIBE donem a les empreses eines per prevenir els atacs cibernètics.

Quines eines?

Doncs per exemple eines com un servei antisomware, per fer front a programes maliciosos que encripten les dades dels equips informàtics i no et permeten desbloquejar-les si no és que paguis un rescat, formació online per prevenir atacs informàtics, videojocs per ajudar a protegir les empreses... Són continguts molt encarats a les pimes, ja que són les més vulnerables perquè tenen menys recursos que una gran empresa a l'hora de fer front als atacs informàtics.

Quin podria ser un dels problemes més grans per a les petites i mitjanes empreses?

El problema més gran per a les empreses sol radicar en aquelles organitzacions que no tinguin els treballadors conscienciats en ciberseguretat o tinguin un perfil de treballador descontent. Seran aquests els qui amb les seves accions probablement puguin generar una major quantitat d'incidents, sigui de manera inconscient (executant algun arxiu accedint a un enllaç...) o intencionada (robant informació i fent-la pública). No hem d'oblidar tampoc que els sistemes i les tecnologies també poden ser objectiu dels ciberdelinqüents. Eludir les actualitzacions o mantenir les configuracions per defecte sol portar nombrosos problemes a la llarga.

Quins són els atacs més freqüents que heu de resoldre?

Fonamentalment hi ha tres grans tipologies d'atacs. Els codis maliciosos o malware, que tenen com a objectiu infectar el major nombre possible d'ordinadors i que passen desapercebuts durant el màxim temps possible mentre roben informació o llancen atacs a tercers com enviaments de spam. Dins els codis maliciosos, trobem també un atac molt freqüent, el ransomware, preparat per xifrar la informació de la víctima o afectat o bloquejar els seus dispositius i demanar rescat per recuperar la informació. I l'últim són els fraus electrònics o informàtics de tot tipus. El més utilitzat i estès de tots és el phishing, que són accions per correu electrònic encaminades a suplantar la identitat de l'usuari amb finalitats econòmiques.

Quins consells bàsics donaria a les empreses per prevenir?

Les mesures de protecció són, en primer lloc, la conscienciació dels treballadors perquè utilitzin les eines digitals i la informació de què disposen per treballar de forma segura. En segon lloc, l'empresa ha de tenir els seus sistemes informàtics configurats correctament, és a dir, amb els privilegis mínims (accedir a dades delimitades amb antivirus o tallafocs), realitzar actualitzacions en el manteniment al dia de les aplicacions, no utilitzar el wifi públic per fer transaccions, utilitzar contrassenyes fortes i robustes, realitzar còpies de seguretat periòdiques i, sobretot, sentit comú, utilitzar els cinc sentits per evitar incidents de ciberseguretat.

Quan hem patit un atac, com hem d'actuar?

L'equip tècnic especialista d'INCIBE-CERT ofereix suport tècnic davant incidents de ciberseguretat. Així mateix, en cas que l'incident impliqui un delicte, l'equip de resposta facilita l'arribada i coordinació amb les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, en cas que l'afectat desitgi interposar una denúncia. Els oferim les eines per fer-ho.

I com a ciutadans, també podem patir un atac informàtic. Com ens podem protegir a internet?

El primer consell és: no faci a internet el que no faria a la seva vida real. La conscienciació i el sentit comú són bàsics. El nostre objectiu és explicar als ciutadans la importància de protegir la seva informació personal i poder gaudir d'internet d'una forma segura. Des d'INCIBE oferim eines i una guia sobre la privacitat i la seguretat a internet.

I els menors, com els hem de protegir?

La ciutadania està cada vegada més conscienciada, tot i que moltes vegades no ens fixem en el ventall de dades personals que donem a internet. Els menors, però, sens dubte, són els més vulnerables. Cal explicar-los els perills que es poden trobar a les xarxes, amb formació a l'escola i sobretot amb educació a l'entorn familiar. Això ens ha portat a llançar el portal de protecció al menor, anomenat IS4K, on es poden trobar tot tipus de recursos que ajuden el menor d'edat a navegar d'una forma segura i responsable per internet.

Prem per veure més contingut per a tu