Segueix-nos a les xarxes socials:

Un assaig clínic fet a Europa avalua quatre possibles tractaments

?El seu objectiu és provar l'eficàcia d'unes estratègies terapèutiques experimentals que podrien donar resultat contra el coronavirus ?Itàlia s'acosta als 5.500 morts però registra una caiguda respecte a dissabte

Un assaig clínic fet a Europa avalua quatre possibles tractamentsdaniele mascolo/reuters

Un assaig clínic europeu destinat a analitzar quatre tractaments experimentals contra el Covid-19 va ser llançat ahir coordinat per França i posat en marxa amb la intenció de completar les dades que aporti l'assaig internacional de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). L'Institut Nacional de la Salut i de la Investigació Mèdica de França (Inserm) està al capdavant d'aquest projecte, batejat Discovery i que preveu incloure 3.200 pacients, dels quals almenys 800 seran francesos.

Infectats d'Espanya, Alemanya, Regne Unit, Bèlgica, Països Baixos, Luxemburg i «potser» d'altres països formaran part del grup sobre el qual es realitzaran les proves. L'objectiu és provar l'eficàcia i la seguretat de quatre estratègies terapèutiques experimentals que podrien donar resultat contra el coronavirus, tenint en compte la informació científica disponible de moment.

L'estudi ha pres com a base dades sobre els coronavirus SARS i MERS i les primeres publicacions procedents de la Xina d'aquest últim SARS-CoV2, origen de l'actual pandèmia, per elaborar la llista de molècules antivirals que es provarà. Aquest llistat inclou el remdesivir, dissenyat en el seu moment per al VIH i que es va usar per a l'Ebola; el lopinavir combinat amb ritonavir, comunament utilitzats també per a portadors de VIH; i la hidroxicloroquina, a la qual es recorre habitualment per prevenir la malària.

Tractament esperançador

Paral·lelament, d'entre els diferents tractaments potencials contra el coronavirus, n'hi ha un que ha despertat l'interès de les autoritats franceses: la cloroquina, un antipalúdic que ha obtingut resultats prometedors a la ciutat de Marsella, al sud-est de país. L'especialista en malalties infeccioses Didier Raoult l'ha provat en vint pacients i en el 75% dels casos la càrrega viral dels quals va ser negativa després de sis dies. Raoult va assenyalar al diari La Provence que en el 25% restant no es va detectar una agreujament de la situació.

D'altra banda, el coronavirus segueix colpejant Itàlia, que ahir va comptabilitzar 5.476 morts, 651 més a les últimes 24 hores, i la xifra de malalts actuals és de 46.638, és a dir, 3.957 més en un dia, unes xifres inferiors a l'augment de dissabte i que les autoritats del país esperen seguir reduint.

Dissabte Itàlia va registrar 793 morts més que divendres i 4.821 nous infectats. Per això el cap de Protecció Civil, Angelo Borrelli, va assenyalar que les xifres d'ahir són una mica millors i va confiar que segueixin sent-ho en els propers dies, perquè significarà que el país ha aconseguit arribar al pic de transmissions.

Crida a no abaixar la guàrdia

«Els numeros són menors en comparació amb els de dissabte. Esperem que aquests números puguin ser confirmats en els propers dies. Però no hem d'abaixar la guàrdia i cal seguir respectant les indicacions i les mesures d'aïllaments», va apuntar. La xifra de persones curades és de 7.024 i la de contagis totals al país des que es va detectar el brot a finals de febrer puja a 59.138 persones.

Prem per veure més contingut per a tu