El risc de rebrot continua amb una tendència a l'alça a la regió sanitària de Girona. La demarcació va superar ahir per primera vegada el llindar de risc dels 400 punts, marcant un 408,2, segons les dades de la darrera actualització del Departament de Salut. D'aquesta manera, Girona ha augmentat el risc de rebrot en 114,9 punts respecte al període anterior (de l'1 al 7 d'octubre), quan se situava en 293,30.

Amb les dades dels darrers dies, aquest índex ha augmentat fins a nivells que superen les xifres registrades en la primera onada, si bé és cert que el nombre de proves realitzades és actualment superior que durant el mes de març.

També ha augmentat la velocitat de propagació (Rt) respecte al període anterior, que ha passat de l'1,27 (durant el període de l'1 al 7 d'octubre) a l'1,29 (entre el 8 i nel 14 d'octubre). Tot i això, encara se situa lluny de la barrera de l'1, que indicaria que cada persona contagiada transmet el virus a menys d'1 persona de mitjana.

De fet, Palafrugell se situa com el 3r municipi català amb el risc de rebrot més elevat. La localitat baix-empordanesa marca un 1.157, xifra que tan sols és superada pels municipis de Manlleu, amb 1.426, i Vic, amb 1.254. Palafrugell ha registrat 429 positius i 38 morts des de l'inici de la pandèmia. La velocitat de propagació es troba a 2,58.

També Figueres supera el llindar de risc de rebrot de 1.000, situant-se amb 1.098,94 i una velocitat de propagació alta de 2,06. Les xifres són més altes que durant l'estiu, quan el municipi va patir restriccions especials a causa de l'elevat risc de rebrot. Al Gironès, el municipi de Salt ha experimentat una pujada de 26 punts, i registra un risc de 834.

Una nova defunció

La regió sanitària de Girona va registrar ahir una nova víctima mortal a causa del coronavirus. La defunció es va produir en un centre hospitalari. Amb aquesta, des de l'inici de la pandèmia han mort ja 889 persones a les comarques gironines, de les quals 481 en hospitals, 261 en residències per a gent gran, 131 al domicili i 16 no estan classificades.

Pel que fa a nous positius, en la darrera actualització es van sumar 236 nous casos de coronavirus. Es tracta d'una xifra baixa comparada amb les dues jornades anteriors, que havien superat durant dos dies consecutius els 350 nous positius.

De fet, el divendres s'havia superat la xifra més alta de nous positius de coronavirus des de l'inici de la pandèmia en sumar-se 358 contagiats, rècord que va ser superat l'endemà amb un total de 362 contagis. El còmput global indica que a les comarques gironines 17.713 persones han donat positiu per covid-19 des de l'inici de la pandèmia. D'aquests, 15.286 han estat confirmats per PCR. L'edat mitjana dels contagis es troba ara en 39,03 anys.

Aquestes dades tan elevades de nous contagis han provocat també un augment de les persones que es troben ingressades als hospitals. Actualment hi ha 127 hospitalitzats en centres gironins, 21 més que el dia anterior. D'aquests, 30 pacients es troben en estat greu a l'UCI, 2 més.