Segueix-nos a les xarxes socials:

El Congrés aprova una iniciativa de JxCat per eliminar el «vot pregat»

El Congrés aprova una iniciativa de JxCat per eliminar el «vot pregat»ANIOL RESCLOSA

La diputada de JxCat al Congrés per Girona Mariona Illamola va aconseguir aprovar dilluns una esmena transaccional relativa a l'eliminació del «vot pregat» per als ciutadans que viuen a l'estranger. El text, que va ser consensuat amb el grup socialista, PP, Unides Podem i Cs, busca «promoure i impulsar, en un termini no superior als quatre mesos, una iniciativa legislativa que compti amb el major consens possible, dirigida a suprimir de la legislació electoral l'exigència de vot pregat per als espanyols residents a l'estranger».

El «vot pregat» consisteix en què les persones que viuen en altres països han de sol·licitar expressament el seu dret a vot a cada convocatòria electoral. En la seva intervenció, Illamola va posar de manifest «l'odissea» que suposa haver de votar des de l'estranger i sense tenir garanties que el vot sigui computat, ja que moltes vegades no acaba arribant a temps per a l'escrutini. «Hem de donar resposta als ciutadans residents a l'estranger i a la millora del dret de sufragi actiu», va indicar, abans d'afegir que «ja en l'informe del Consell d'Estat de 2009, previ a la reforma de la LOREG de 2011, s'alertava que el vot pregat podia contribuir a un retrocés en l'agilitat i l'eficàcia del dret a vot». Des del seu punt de vista, a la pràctica, «això s'ha confirmat».

Vot telemàtic

A més, Illamola també va defensar la instauració del vot telemàtic com a eina de segle XXI per a garantir un dret fonamental.

Prem per veure més contingut per a tu