Diari de Girona

Diari de Girona

Gairebé un de cada tres nens de les comarques gironines té excés de pes

El 21,2% consumeix freqüentment productes hipercalòrics, set punts per sota que la mitjana catalana

Nens anant a peu a l’escola, en una imatge d’arxiu. | ANIOL RESCLOSA

Gairebé tres de cada deu infants gironins pateix un excés de pes, segons les dades de l’Enquesta de Salut 2020-2021. Aquesta eina del Departament de Salut permet recollir informació de la població sobre la salut, els estils de vida i l’ús dels serveis sanitaris a partir de diverses entrevistes. Concretament, el 30,1% de la població de 0 a 14 anys de la Regió Sanitària de Girona pesa més del llindar de la normalitat. Si es desglossa el percentatge, el 19,3% té sobrepès i el 10,8% té obesitat.

Tot i la magnitud de la dada, es tracta de la xifra més baixa de Catalunya. De fet, la mitjana de tot el territori és del 36,8%, més de sis punts per sobre que Girona. La regió sanitària amb el percentatge més elevat és el Camp de Tarragona, amb un 45%, pràcticament quinze punts més que Girona. També té el percentatge d’obesitat més elevat, ja que un de cada cinc nens tarragonins en pateix, el doble que a Girona.

Paral·lelament, tot i que el percentatge és relativament baix, Girona és la segona regió sanitària amb més infants que tenen infrapès, amb un 10,2% del total, molt a prop de l’Alt Pirineu i Aran, amb el 10,5%. La mitjana catalana és del 7,2%.

L’enquesta també recull dades sobre els hàbits dels infants, com el tipus d’activitats d’oci que practiquen o la dieta que segueixen habitualment. Així, les dades de la conselleria apunten que la proporció de nens a Girona que opta per un oci actiu és del 37,3%, xifra similar a la dels darrers anys.

Pel que fa al consum freqüent de productes hipercalòrics en la població de 3 a 14 anys, com les begudes amb sucre o els aliments processats, la dada també es manté en un 21,2%, una proporció bastant baixa comparada amb el global de Catalunya (28,3%) o amb altres territoris, com Tarragona o Terres de l’Ebre, on en consumeixen el 43% de la població.

Una altra dada d’interès vinculada a l’alimentació és l’alletament matern. En el cas de Girona, com a curiositat, és on els infants reben més llet materna, ja que pràcticament la meitat en gaudeixen fins als 12 mesos o més (47,8%). La mitjana de Catalunya és del 39,4% i la regió sanitària que té el percentatge més baix és Catalunya Centra, amb el 32,9%.

Girona se situa també entre les regions sanitàries on els nens mengen més verdura i hortalisses, només per darrere de la ciutat de Barcelona. Una quarta part de la població infantil gironina menja almenys dues o més racions d’aquests aliments cada dia.

Respecte a l’exercici físic, gairebé sis de cada deu gironins va a l’escola o institut a peu i més del 30% ho fa amb moto o bicicleta. Per altra banda, una de les pràctiques que cada vegada creix més en la població de 3 a 14 anys és la de jugar amb videojocs o a l’ordinador, amb una mitjana de 86,6 minuts al dia. Malgrat tot, la mitjana de minuts al dia en què es juga al carrer o al parc, en la mateixa franja d’edat, és lleugerament superior, amb més de 90 minuts de mitjana.

Compartir l'article

stats