Segueix-nos a les xarxes socials:

Exposició Universal

Catalunya celebra el seu Dia d'Honor a l'Expo de Xangai

L'actuació de la Colla Vella dels Xiquets de Valls ha tornat a generar sorpresa entre els xinesos

Aquest diumenge s'ha celebrat a l'Expo de Xangai el Dia d'Honor de Catalunya. Una jornada en què Catalunya ha volgut mostrar la seva identitat a partir dels castellers com a símbol de la cultura catalana. La Colla Vella dels Xiquets de Valls han tancat la Setmana Catalana a la Xina amb una actuació que ha tornat a generar sorpresa entre els xinesos. En nom de la Generalitat, el conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha fet una crida al canvi davant l'actual situació econòmica, però 'sense renunciar' als propis signes d'identitat. Des de la Xina, Huguet també ha apostat perquè les relacions econòmiques entre països vagin acompanyades de 'l'arribada de la democràcia a tot arreu'.

El Dia d'Honor de Catalunya a l'Expo de Xangai ha tancat la setmana catalana a la Xina. Han estat set dies en què Catalunya s'ha venut al gegant asiàtic amb l'objectiu de captar turisme i inversions. S'han celebrat jornades gastronòmiques, culturals i econòmiques, mentre que el que més ha impactat ha estat la cultura tradicional a partir de les actuacions de la Colla Vella dels Xiquets de Valls.

El tret de sortida a la jornada s'ha donat amb la hissada de la senyera a la plaça que hi ha davant mateix del pavelló espanyol, mentre sonaven Els Segadors a càrrec dels grallers de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. La delegació catalana ha pogut visitar posteriorment el pavelló espanyol \u0096dissenyat per l'arquitecta afincada a Catalunya Benedetta Tagliabue, que va comptar amb el suport d'artesans catalans de la cistelleria-, veure els seus espectaculars audiovisuals i conèixer de primera mà al Miguelín, un nadó gegant dissenyat per la cineasta catalana Isabel Coixet i que ha captivat als visitants xinesos.

En el seu discurs, el conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha recordat els objectius empresarials del seu viatge a la Xina, on el Govern i un grup d'empresaris han buscat captar inversions i promoure Catalunya com a destinació turística, entre d'altres objectius, conscients de la 'multipolaritat' que hi haurà en el futur.

El conseller ha fet una crida a un 'canvi de mentalitat' davant de la situació de crisi econòmica actual, però 'sense renunciar a la identitat'. 'D'identitat cadascú la seva, la catalana òbviament, l'espanyola per altra banda, la identitat com a element de motor, però canvis de formes de produir i canvis en la nostra forma d'organitzar el sector públic', ha dit Huguet, 'són moments de canvi sense perdre el nord dels valors democràtics, les llibertats i la pròpia identitat'. 'El canvi de civilització ràpid convé que vagi acompanyat de tradició i identitat', ha afegit, perquè 'sinó ens perdríem en un món tant canviant'.

Tot i que 'el món ha canviat', Huguet ha afegit des de la Xina que les relacions econòmiques amb els països emergents 'han d'anar acompanyades de l'estimulació de l'arribada de la democràcia a tot arreu'. 'Seria un error no acompanyar l'expansió econòmica amb la difusió dels valors democràtics', ha assegurat, tot advertint que sinó això posaria 'en risc un sistema de societat que ha costat molt de temps i molta sang obtenir, la democràcia i la societat del benestar'. En tot cas, ha afegit que Europa 'no pot seguir vivint en l'abundància' i que 'caldrà treballar més, ser innovador i ser presents en tots els mercats mundials'.

Els castellers captiven els xinesos

La part més lúdica de la jornada, però, ha arribat amb l'actuació davant mateix del pavelló espanyol de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Un grup de 200 castellers han participat durant tota la setmana catalana a la Xina i han fet fins a vuit actuacions. De fet, la més sonada va ser la que es va fer aquest dissabte a la ciutat de Hangzhou, on van carregar i descarregar un 3 de 9, el primer que es fa fora dels Països Catalans. Una fita que s'aconsegueix en un moment en que els castellers volen optar a ser declarats patrimoni cultural per la Unesco.

Aquest diumenge, a Xangai, han carregat, entre d'altres, un 2 de 8 i un 3 de 8, entre les mirades dels xinesos i de televisions del país que no s'han volgut perdre l'esdeveniment. De fet, els castells han causat un gran impacte entre la societat xinesa, fins al punt que ja hi ha una primera colla d'aquest país, impulsada per un empresari tèxtil de la mateixa ciutat de Hangzhou que té relacions econòmiques amb Catalunya.

De fet, en l'actuació a l'Expo s'han barrejat els castellers d'una i altra colla i els xinesos han ajudat els catalans a fer la pinya. Un cop els de Valls han acabat la seva actuació, la colla xinesa ha fet un tres de sis i un quatre de sis en la que ha estat la seva primera actuació pública.

Huguet ha posat els castellers com 'la mostra del model de valors que hi ha darrere de Catalunya, de l'esforç, de la cooperació, de la constància, que una torre no acabada s'ha de tornar a construir'. Un expectador d'excepció en la jornada castellera a Xangai ha estat l'exvicepresident econòmic del govern espanyol Pedro Solbes, que també està de viatge a la Xina i que ha dinat amb el conseller.

Problemes al Pavelló de la Xina

Després de visitar el pavelló espanyol, la delegació catalana amb el conseller Huguet al capdavant- s'ha traslladat fins al pavelló de la Xina. Tot i que la visita estava concertada, finalment no s'ha permès l'entrada a Huguet i la resta de la delegació catalana, que no han pogut veure el recinte del país amfitrió tot i que tenien una visita confirmada. L'explicació que han donat les autoritats xineses ha estat que el president indi s'hi havia presentat poc abans per sorpresa i que per que per raons de seguretat no es podia accedir al pavelló. Els han programat una visita per una hora més tard, però la delegació catalana ha preferit anar a veure el pavelló francès i després l'actuació castellera. Després de dinar, el conseller ha visitat els pavellons de Barcelona i de la Unió Europea (UE).

Prem per veure més contingut per a tu