Segueix-nos a les xarxes socials:

100 anys després del seu naixement

Cousteau torna a les Medes

La Fundació Cousteau i National Geographic estudiaran el fons marí seguint passos de l'explorador al Mediterrani

Aquest passat divendres es complien 100 anys del naixement del navegant, explorador i investigador marí francès Jacques-Yves Cousteau. El mateix dia arribava al port de l'Estartit el vaixell d'estudi de la Fundació Cousteau, l'Alcyone, per investigar el fons marí de les illes Medes. L'embarcació i el seu equip d'investigació estarà durant aquesta setmana als illots dins d'un programa engegat per la Fundació Cousteau i National Geographic i que torna sobre alguns dels punts que el mític investigador francès va estudiar i enregistrar per poder comparar la salut del Mediterrani 50 i 60 anys enrere amb l'actual, i les poblacions de grans peixos i de corall vermell. A l'expedició hi forma part el reconegut gironí Enric Sala, biòleg marí, investigador de la National Geographic Society i premi Príncep d'Astúries el 2006.

El viatge de l'Alcyone va començar a principis de juny i investigarà tres indrets que van comptar amb l'estudi de Cousteau. L'embarcació va salpar de Marsella per dirigir-se a la reserva marina d'Scandola, a l'illa de Còrsega. D'allí, va arribar aquest dijous a l'Estartit per estudiar el fons de les Medes, que l'investigador francès va visitar el 1954. El darrer tram del viatge serà el parc nacional de Cabrera, a les Balears. National Geographic realitzarà un documental sobre l'expedició.

Els resultats que obtinguin de l'exploració seran traslladats als polítics i també es donaran a conèixer a través d'Internet durant aquest 2010, tant els webs de Nationa Geographic com de la Fundació Cousteau, segons recullen els respectius espais interactius. De fet, està previst que durant l'expedició, es posin referències en els webs.

El dia de la presentació del projecte, el passat 4 de juny, en què va prendre part el fill petit de Cousteau, Pierre-Yves (president de Cousteau Divers), Sala va exposar un dels objectius de l'exploració d'aquests tres punts del Mediterrani: "Sabem que el medi aquàtic s'ha degradat molt -des que Jacques-Yves Cousteau va estudiar i difondre els mars i oceans-, i necessitem veure com està avui per determinar què podem fer per recuperar-lo".

Prem per veure més contingut per a tu