Segueix-nos a les xarxes socials:

Patrimoni

La Caixa restaura el Tapís de la Creació de la Catedral

L'entitat bancària inverteix 4,7 milions en 25 intervencions per a l'art romànic català a les comarques gironines

Els especialistes del Centre de Restauracions de Béns Mobles de la Generalitat a Sant Cugat del Vallès ja tenen en fase de redacció el projecte de restauració del Tapís de la Creació de la Catedral de Girona, símbol universal del romànic, que tindrà una aplicació de realitat augmentada que permetrà al visitant descarregar-se al telèfon mòbil informació de l'obra d'art. El projecte preveu la restauració de la valuosa tela, brodada a la Girona del tombant del segle XI al XII, que caldrà traslladar. Però el projecte va més enllà de la tela, ja que també té com a objectiu adaptar l'espai on s'exhibeix, el Tresor de la Catedral, reiteradament criticat perquè no permet observar amb la suficient perspectiva aquesta joia que explica la creació de l'univers segons l'antiga tradició cristiana.

La restauració del Tapís de la Creació es farà gràcies al programa Romànic Obert, finançat al cent per cent per la Fundació La Caixa, i elaborat conjuntament amb el Departament de Cultura.

El programa inclou un total de 25 actuacions a les comarques gironines, totes elles en monuments fonamentals del romànic, com ara el monestir de Sant Daniel de Girona, que l'any 2013 celebrarà el mil·lenari; diferents elements del Monestir de Ripoll, entre els quals la famosa portalada; l'església de Beget, Santa Cecília de Molló, el Sant Sepulcre de Palera, el pont de Besalú, el monestir de Cruïlles o el castell-palau de la Bisbal.

El delegat de La Caixa a Girona, Antoni Nicolau, va assegurar ahir que Girona és la demarcació més beneficiada del programa d'àmbit català Romànic Obert, ja que del total de 18,2 ME per a 86 intervencions, 4,7 ME corresponen a les 25 intervencions de Girona, el 30 per cent del total. "Donarem un impuls important, tot i que mai és suficient, a la restauració del patrimoni romànic, amb un projecte que vol també generar llocs de treball", va dir, i va recordar que la Fundació La Caixa destina anualment 500 ME a obra cultural. La Caixa "seguirà fent obra cultural a Girona", va remarcar Nicolau, conscient del moment especial per l'absorció de Caixa Girona.

Ignasi Miró, director de l'Àrea de Cultura de La Caixa, va explicar que també es vol contribuir a difondre el romànic, pota fonamental del turisme, amb la web romanicobert.cat. La difusió turística també passa per dotar aquests monuments de la tecnologia de la realitat augmentada . Així mateix, es farà una exposició sobre el romànic que viatjarà per les poblacions en una carpa gegant, com l'actual mostra Neolític.

Per la seva part, Miquel Sitjar, director dels Serveis Territorials de Cultura, va afirmar que "mai com ara el romànic català havia tingut tanta programació intel·ligent". Set de les intervencions es faran a la comarca del Ripollès.

Prem per veure més contingut per a tu