Segueix-nos a les xarxes socials:

Duarte: "Els catalans que escriuen en castellà han de poder ser Premis Nacionals"

El president del CoNCA posa com a exemple Isaki Lacuesta, que roda en castellà i rebrà el guardó enguany, per equiparar modalitats

El president del Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA), Carles Duarte, creu que "hauria de ser possible" que un escriptor català en llengua castellana pugui obtenir el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat, mentre admet que aquests autors "no són tractats justament ni aquí ni fora d'aquí".

El també col·laborador de Diari de Girona, ha indicat que el Premi Nacional de Cultura en la seva modalitat de Literatura, atorgat anualment per la Generalitat a través del CoNCA, ha de poder recaure en un autor català que escrigui en castellà "perquè no és un premi de literatura catalana", i subratlla que en altres modalitats, com la de Cinema, aquest any s'ha premiat Isaki Lacuesta, que roda films en castellà.

En l'apartat de Literatura, en canvi, aquests premis sempre s'han atorgat a escriptors que només escriuen en llengua catalana o bé a alguns que l'han alternat amb el castellà, com Joan Perucho, Pere Gimferrer o Carme Riera, mentre han quedat exclosos autors com Ana María Matute, Juan Marsé, Eduardo Mendoza o Juan Goytisolo, tots ells nascuts a Catalunya.

Duarte considera que en aquesta qüestió "es barregen les qüestions acadèmiques amb les socials" i reconeix que "alguns d'aquests autors que escriuen en castellà a Catalunya no són tractats justament", ni des de la comunitat ni fora d'ella.

"Queden al mig, i sembla que des de determinats espais literaris espanyols se'ls considera (autors) catalans, i a Catalunya no se'ls acaba de reconèixer del tot", opina Duarte, el qual estima que "aquest és un problema que s'ha de resoldre des de la cordialitat, el sentit comú i la generositat de tothom".

Replantejament dels premis

Duarte manté que a Catalunya les institucions han de potenciar la creació cultural vinculada a la llengua catalana "perquè és la llengua que va néixer en aquest país", però apunta que "també hi ha d'haver un reconeixement com a propi del que és la realitat cultural expressada en castellà".

"És veritat que el context no ajuda a desactivar aquestes prevencions i aquí hi ha responsabilitats molt compartides", diu Duarte, criticant que hi hagi polítics que contribueixen "a generar escenaris de desconfiança col·lectiva i que després acaben pagant persones que no en tenen cap culpa".

La cultura ha d'ajudar en aquest camí de concòrdia mitjançant "un esforç sincer de comprensió per construir ponts entre les persones i els pobles, perquè més enllà de les formes immediates hi ha l'essència" de les grans obres d'art.

Respecte als Premis Nacionals, que en l'actualitat es donen fins en 17 categories, Carles Duarte anuncia que el CoNCA ha iniciat un debat intern i "treballa amb la voluntat de replantejar una mica aquests premis, perquè s'acostin a l'objectiu d'associar els guardons a l'excel·lència o capacitat de projecció simbòlica".

Prem per veure més contingut per a tu