Segueix-nos a les xarxes socials:

Pere Alonso, testimoni del cas dels quadres desapareguts de Dalí

«Els quadres perduts de Dalí se´ls va endur Victorino Anguera amb la meva exdona»

«Els quadres perduts de Dalí se´ls va endur Victorino Anguera amb la meva exdona»DANIEL BONAVENTURA

Per què fa ara la denúncia?

A mi em volien matar perquè jo sabia totes les martingales. Quan vaig saber que Victorino Angueras´entenia amb la meva aleshores ja exdona, vaig dedicir amargar-li la vida com ell m´havia fet a mi. Vaig cantar i algunes de les estafes comeses per aquell senyor van sortir l´any 1978 a Interviú i l´any següent a les televisions.

Què se n´ha fet d´ella, de la seva exdona, Marina Vázquez?

Viu a Madrid, i ben col·locada que està.

Quan va entrar a treballar al Govern Civil de Girona?

Hi va entrar de criada l´any 1960 o 1970. El meu pare la va portar de Galícia. Ens vam casar el 1971. Tothom deia que era molt bona noia. Després en Victorino Anguera la va fer governanta del Govern Civil, i això volia dir que era responsable de tots els mobles de la institució, quadres inclosos. En aquella època la Diputació cedia quadres i mobles per decorar la residència del Governador Civil.

Vostès vivien allà, al mateix edifici de Gran Via, a l´antic govern civil?

Sí. El governador vivia a baix i nosaltres a dalt. A baix vivia el governador i el secretari, i a sobre nosaltres i l´ordenança. Així anava la cosa.

Certifica que va veure els quadres de Dalí a punt de ser transportats cap al nou destí de Victorino Anguera, Astúries?

Jo certifico i juro, perquè ho he vist, que l´any 1975 vaig trobar en una habitació de casa meva al Govern Civil un dels quadres d´en Dalí. En aquell moment jo no sabia que era de Dalí, però després ho he sabut. Vaig preguntar a la meva dona per penjar-lo a la paret, però s´hi va negar perquè, segons va dir, era del Govern Civil i l´havia de portar a arreglar. El quadre estava escantonat. Va desaparèixer. Això era el 1975.

I l´altre quadre?

Aleshores Victorino Aguera ja era governador d´Astúries. Ens va oferir feina a mi i a la meva dona a Mutualitats Laborals, a Madrid, ens va col·locar. Vam trobar un pis a Alcorcón. La meva dona va traslladar de Girona a Madrid els mobles amb transports La Zamorana. Hi havia un paquet amb sis o set quadres i, en una altra habitació, hi havia el Sant Narcís d´en Dalí, també embolicat. El vaig obrir i ella em va dir que no el toqués perquè era de Victorino i que ja el vindria a buscar. ´És un santo feo´, deia, perquè no li agradava l´estil de Dalí.

Segons vostè, Victorino es va quedar els dos quadres de Dalí?

Sí. Un se´l va endur directament des de Girona, i l´altre va passar per Madrid. Són els dos quadres que el Diari de Girona va publicar el 2005 per il·lustrar la notícia de la desaparició. Els vaig reconèixer. Ell se´ls va emportar tots dos, tal com em va explicar la meva dona. Jo juro que va anar així.

És cert que Victorino va haver de tornar mobles a la Diputació?

Quan va marxar de Girona es volia endur una sèrie de mobles i de quadres, però el president de la Diputació, Antoni Xuclà, els els va fer desembalar i retornar.

Vostè havia arribat a treballar per al Govern Civil?

No. Jo vivia allà, però com a molt els havia muntat algun sopar. Aleshores era cuiner. Havia treballat al Rosaleda, al Peninsular i al Nord Gironí.

Què va explicar vostè a la revista ´Interviú´?

Era l´any 1978. Vaig haver de marxar de Madrid perquè em volien pelar. Vaig explicar a l´Interviú tot el que Victorino Anguera havia robat. Després d´Oviedo, el van posar de secretari general de Treball. Vaig denunciar repartiments de comissions i altres afers il·legals. Arran de les investigacions d´Interviú, la notícia va sortir l´any 1979 a totes les televisions. Però una mica abans ja l´havien deixat retirar-se sense fer soroll. Es va dir que havia robat l´equivalent a 200 milions de pessetes de l´època.

En algun moment va tenir mala consciència per tenir quadres de Dalí a casa?

No. Jo no ho sabia. Si explico això és perquè el Govern Civil de Girona va tenir governadors honrats, com Armango Murga, Pere Navarro i altres, i no vull que pesi el dubte sobre ells. Els quadres de Dalí se´ls va endur Victorino Anguera i jo ho vaig veure.

I no sap què se n´ha fet dels quadres?

No. No ho sé. Victorino tenia uns quants fills, però no en sé res. Ell tenia un pis al carrer Serrano de Madrid i una casa a Mallorca. Els devia tenir a casa.

Arran de la notícia del Diari de Girona, el 2005 els Mossos van obrir una investigació. Què li van preguntar?

Em van preguntar si estava disposat a anar a judici. Vaig dir que sí, peró després no va passar res. Ja els ho vaig dir: ´vosaltres no us enfrontareu a aquella persona´. Suposo que haurien d´haver preguntat a ella, a la governanta.

Prem per veure més contingut per a tu