Segueix-nos a les xarxes socials:

El llegat del romànic explicat amb el llenguatge del segle XXI

Arriba a Girona l'exposició "Temps del Romànic. Art, Vida i Consciència", basada en projeccions

El llegat del romànic explicat amb el llenguatge del segle XXIMarc Martí

Quan es pensa en el romànic, sovint vénen al cap paraules com foscor, volta de canó o ermita. Però l'aprofundiment en l'estudi dels monuments de l'època demostra que aquest art va ser lluminós, va produir belles i delicades escultures i també grans catedral i immensos castells.

Per fer una aproximació més concreta que trenqui tòpics sobre el romànic, el Caixaforum Girona proposa viatjar un miler d'anys enrere amb una exposició audiovisual i interactiva que convida a veure, escoltar i olorar la Catalunya feudal.

La mostra Temps del Romànic. Art, Vida i Consciència no inclou cap peça, ni còpia ni original, sinó que es basa en el llenguatge audiovisual del segle XXI amb l'objectiu "d'alimentar l'afició" per estimular el visitant a anar després als monuments sobre el terreny.

L'exposició, comissariada pel gironí Marc Sureda, conservador del Museu Episcopal de Vic, va més enllà del llegat romànic per mostrar que, darrere les pedres mil·lenàries s'amaga una societat i una cultura que va impregnar l'Europa i la Catalunya entre els segles XI i XIII i que va assentar els pilars fundacionals de la societat actual.

Els cants gregorians, l'olor de cera, el fum de l'encens i les projeccions acompanyen el públic per descobrir com el romànic impregnava la vida en la societat feudal.

Marc Sureda va explicar ahir en roda de premsa que l'exposició no defuig la complexitats social i mostra les diferències culturals entre un clergue consagrat a l'estudi i la religió, i un pagès que treballa la terra, o un senyor baró.

"El que volem és que l'exposició ajudi a concebre com era el temps del romànic i, a partir d'aquí, veure també quines traces d'allò que va passar ara fa 1.000 anys han perviscut", va dir Sureda.

L'exposició, organitzada per La Caixa i el Departament de Cultura, ja es va poder veure al Palau Robert de Barcelona, però a Girona -on farà estada fins al proper 17 de maig-, suma el contingut al continent; és a dir, l'edifici de la Fontana d'Or hi té el seu protagonisme com un dels més rics exponents de l'arquitectura romànica civil.

En paral·lel a la mostra, s'ha organitzat un cicle de conferències que girarà al voltant de monuments i peces romàniques, com ara Sant Climent de Taüll, el claustre de Sant Daniel de Girona o el Tapís de la Creació.

L'experta en comunicació Sílvia Bravo ha participat en el comissariat de la mostra.

Prem per veure més contingut per a tu