Segueix-nos a les xarxes socials:

La rumba catalana vol ser Patrimoni Cultural i Immaterial de la UNESCO

La ciutat de Girona acull l'acte fundacional d'una candidatura que s'ha fixat un termini de quatre anys

La rumba catalana vol ser Patrimoni Cultural i Immaterial de la UNESCOaniol resclosa

El Centre Cultural la Mercè de Girona va acollir ahir al matí l'acte fundacional de la candidatura per convertir la rumba catalana en Patrimoni Cultural i Immaterial de la UNESCO. La presentació va consistir en un fòrum públic obert en què hi van assistir veïns, interessats i autoritats de la Generalitat i de l'altra banda dels Pirineus. Els màxims impulsors de la iniciativa -la Casa Musical de Perpinyà, l'Escola de Música Moderna de Girona i Forcat- van presentar el seu projecte, l'organització de la comissió executiva de la candidatura i van anunciar que s'han marcat com objectiu que la rumba formi part de la llista en un termini de quatre anys, abans del 2020.

Els impulsors del projecte ho tenen clar: la rumba catalana és l'únic estil musical i gènere nou que ha sorgit dins de les comunitats urbanes durant el segle XX. "Volem defensar-ho i desenvolupar-ho més, ens interessa fer teixit social i potenciar els valors que implica i que s'associen a aquesta música perquè s'irradiïn al conjunt de la societat", va explicar una de les membres de la comissió executiva de la candidatura, Carla Gordo.

El primer pas en ferm en el llarg camí per aconseguir l'objectiu es va portar a terme en un format obert als ciutadans. "Hem fet un fòrum obert al públic i volem repetir-ho cada any. Hem explicat el treball fet, com s'articula la comissió organitzadora i el calendari que tenim", va explicar un dels màxims impulsors de projecte, director de l'Escola de Música Moderna de Girona, creador de la Setmana de la Rumba Catalana i membre de la comissió executiva de la candidatura, David Coll.

Ni Colau ni Mascarell

Tot i que inicialment s'havia convidat el conseller de Cultura Ferran Mascarell, així com l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, finalment cap dels dos va poder assistir a l'acte per problemes d'agenda, tot i que es van excusar. No obstant, la presentació va comptar amb l'assistència de membres del Departament de Cultura de la Generalitat i del Ministeri de Cultura francès que, des del principi, han mostrat el seu suport. "La rumba és una manifestació cultural que aglutina els dos territoris i és un somni col·lectiu que hem obert i ràpidament s'hi ha sumat tota mena d'entitats i organismes", va comentar Gordo.

Representants de la política gironina, entre els quals l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, la regidora del PSC Silvia Paneque, la regidora de la CUP Laia Pèlach, o l'exalcalde de la ciutat Joaquim Nadal no es van voler perdre un acte que ells mateixos es van ocupar de retransmetre, mitjançant les xarxes socials, un acte que es va cloure, com no podia ser d'altra manera, amb una actuació que va recordar el desaparegut Peret.

Prem per veure més contingut per a tu