Segueix-nos a les xarxes socials:

L'ordre de Sant Joan de Déu rebrà el Princesa d'Astúries de la Concòrdia

La institució catòlica, fundada a Granada el 1593, compta amb 330 centres, entre els quals l'hospital de Barcelona, repartits per 53 països

L'ordre de Sant Joan de Déu rebrà el Princesa d'Astúries de la ConcòrdiaMIGUEL ANGEL MOLINA/efe

L'Ordre Hospitalària de Sant Joan de Déu, una de les majors organitzacions internacionals de cooperació sense ànim de lucre del món i en què s'inclou l'hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, ha estat guardonada amb el Premi Princesa d'Astúries de la Concòrdia 2015. L'Ordre catòlica fundada a Granada el 1593, compta actualment amb 350 centres distribuïts en 53 països dels cinc continents, més de mil germans, més de 55.000 professionals i 9.000 voluntaris que donen atenció a més de 27 milions de persones cada any en els àmbits hospitalari, geriàtric o social, entre d'altres.

La institució, a la qual perta?nyien Manuel?García Viejo i Miguel Pajares, els dos religiosos espanyols morts a causa de l'ebola, comptabilitza més de 300.000 benefactors-donants, que presten la seva ajuda econòmica a través de donacions particulars, periòdiques o puntuals, i en forma de llegats i herències. En els últims anys, l'organització s'ha bolcat en ajudar a les víctimes del terratrèmol al Perú (2007) o del tifó Yolanda a les Filipines (2013), entre d'altres catàstrofes naturals. També ha destacat el seu paper en donar sostre, ajudes o menjar a les víctimes de la crisi econòmica.

L'Ordre també va desenvolupar un paper important durant l'epidèmia de l'ebola de l'any passat amb la posada en marxa de la campanya «Parem l'Ebola a l'Àfrica de l'Oest» sol·licitant donacions per als seus hospitals a Lunsar (Sierra Leona) i Monròvia (Libèria), per a l'adequació de les àrees d'aïllament i l'adquisició de materials. Durant l'epidèmia, els dos hospitals es van clausurar per a desinfecció i quarantena, i part del seu personal va resultar infectat. Van morir un total de 18 germans i col·laboradors.

El jurat de la Fundació Princesa d'Astúries ha destacat que, malgrat les pèrdues humanes, l'Ordre va persistir en treballar per a la ràpida reobertura dels dos centres, amb la formació del personal sobre protocols de seguretat front al virus, en coordinació amb les autoritats sanitàries i d'altres institucions internacionals, i va continuar prestant informació i assistència a famílies en quarantena amb aliments, medecines i suport psicològic.

Un premi per les víctimes

L'Ordre Sant Joan de Déu va dedicar el guardó a la societat pel seu suport i a tots els seus pacients, especialment els d'ebola. Així mateix, va recordar als germans Miguel Pajares i Manuel García Viejo i els 18 col·laboradors morts per la malaltia. El president de la Fundación Juan Ciudad, Miguel Ángel Varona, va agraïr la distinció i va recordar a tots els religiosos i col·laboradors que formen part de l'ordre en els 55 països on és present, principalment d'Àfrica i Amèrica.

Varona va reconèixer que les circumstàncies de la mort de dos missioners de l'ordre a causa de l'ebola el 2014 ha influït en la concessió del premi, però també significa cridar a l'atenció sobre la tasca que, en general, fa l'ONG Sant Joan de Déu en 330 centres d'assistència sociosanitària. Va comentar també que la dotació del premi es dedicarà sobretot a la lluita que s'està portant a terme per combatre l'Ébola.

Prem per veure més contingut per a tu