Segueix-nos a les xarxes socials:

Inici de l'any amb sardanes

Diverses talaies sobre la Mediterrània veuen sortir el sol al so de la cobla

Inici de l'any amb sardanesddg

Encetem una nou any. Benvingut 2016 que us desitgem ple d'encerts i felicitats. I... Comencem-lo amb sardanes?

Va , doncs.

De bon matí amb els primers raigs de sol 43 llocs diferents, bucòlics, esplendorosos, pintorescs hi sonarà la cobla junt a la primera albada de l'estrena de l'any.

Cadaqués, Al Cap de Creus, fou la població que inicià aquesta costum, fa un bon grapat d'any. Es considera que en quest indret del Cap de Creus és on es veu la sortida del sol és aviat de tota la península ibèrica. I amb els sons de la sardana, Cap de Creus, de Josep Cabrisas, la cobla Vila de la Jonquera encetarà la ballada.

Anem a l'Escala, i ens cala anar fins al cim de Montgó, una esplanada on pot contemplar la bellesa de la Costa Brava, el cel encara llustrós, però la cobla Foment del Montgrí ja inicia la primera ballada Com cada any es podrà escoltar i ballar la sardana de Vicenç Juli «Xaxu», Sortida de sol, que compongué el 1907.

Lloret de Mar. També aquesta població s'ha sumat a la celebració de la primera jornada de l'any dansant la sardana. En el marc preciós, guaitant el mar ben a prop, a l'albada sorgirà en aquest indret la música de cobla i es formaran les rotllanes, al so de la cobla del Col·legi de Santa maria de Blanes.

I, al Far de Sant Sebastià a Palafrugell, on amb els seus raigs cada nit orienta a navegants i mariners amb la seva lluminària, deixarà pas a les sardanes quan claregi, aquí serà la cobla Baix Empordà la que hi posarà la part musical, també hi ha una sardana que s'ofereix cada any, composta per Amadeu Cuadrado i que es denomina: El primer sol de l'any.

fi d'any a prats de molló

Per avui, dia 31, a Prats de Molló, la cobla Tres Vents tocarà sardanes partir de les 8 de la tarda, després a mitja nit en punt l'ultima sardana de 2105 i tot seguit la primera de 2016 i a continuació hi haurà cobla de carrer. A Franca no mengen els 12 raïms, sí cal aplaudir aquesta iniciativa de canvi d'any, justament ballant al so de la cobla, la nostra dansa.

concert a tossa

La vila de Tossa, ja té el primer de gener un important acte sardanístic, que es pot considerar tradicional, car fa una pila d'anys que s'organitza.

Tossa, segons paraules del poeta lloretenc Joan Domènec: «És sorpresa dels escursionistes que hi descobreixen racons plens de pau. Paisatge idíl·lic que, pels artistes no és altra cosa que un paradís blau».

Demà, dia 1 de gener de 2016 al cinema Montserrat, a 2/4 de 6 de la tarda es començarà l'acte amb la projecció del documental Inoblidable Tossa, restaurat, sonoritzat i digitalitzat, amb un recull d'imatges de finals dels 70, on es pot veure, la vila, el turisme, els pescadors, Sant Grau, el Pelegrí i el jove esbart tossenc. Una filmació de Narcís Sans.

Seguidament el Concert amb la cobla La Principal de la Bisbal, dirigida per Francesc Cassú i Coral Tossenca, que dirigeix Fidel Aromir.

A la primera part la cobla oferirà sardanes de reconeguts autors, a la segona actuarà la coral i a la tercera de nou de la cobla, destacant l'estrena de les sardanes: Record d'hivern a Tossa de Jaume Cristau i una altre obra d'estrena de Sigfrid Galbany, acabant-se el concerta amb un recital dels millors boleros de Ricard Viladesau, amb uns arranjaments d'Antoni Mas.

El concert serà presentat per Mercè Planas.

I per acabar hi haurà un brindis amb cava i teules de Santa Coloma per desitjar un bon any a tothom.

Prem per veure més contingut per a tu