Segueix-nos a les xarxes socials:

Científics peruans lideren un projecte per cultivar patates al planeta Mart

Un equip de científics del Centre Internacional de la Papa (CIP) a Perú lideren un projecte encara en proves que explora la possibilitat de conrear patates peruanes a Mart. Cinc investigadors del CIP treballen en aquesta iniciativa des de fa un mes gràcies a la proposta de l'investigador Julio Valdivia, que està duent a terme estudis per a la NASA i va descobrir que el sòl d'un indret que es troba a Arequipa és molt similar al de Mart, com explica a Efe el biòleg David Ramírez.

Ramírez es refereix al desert situat a La Joya, a 50 quilòmetres d'Arequipa (al sud del Perú) i la superfície s'assembla al d'aquest planeta perquè té sòls pobres, amb alta concentració de sal i sequera. A més d'un terreny que afavoreix el seu cultiu, el projecte pren forma perquè Perú és el primer productor d'Amèrica Llatina amb 4,7 milions de tones anuals i el tubercle és historicament el més representatiu de l'agricultura peruana. Perú té més de 4.000 varietats natives catalogades i el CIP alberga en les seves instal·lacions el Complex de Biodiversitat, que alberga 4.500 varietats de patata i 7.000 de moniato, i així constitueixen la col·lecció emmagatzemada més gran del món.

El viròleg principal del CIP, Jan Kreuze, explica que ja s'han identificat genotips per posar a prova, que són «variacions millorades» d'algunes patates i el primer pas serà posar aquests genotips en entorns controlats per veure com creixen. És molt probable que es creï una varietat per a Mart, tot buscant que pugui resisitir les onades de calor, fred i sequera del planeta.

Prem per veure més contingut per a tu