Segueix-nos a les xarxes socials:

Un nou llibre de la col·lecció Josep Pla reivindica l'obra de Josep M. Capdevila

L'olotí va ser un reconegut crític literari i filòsof que el 1939 va empredre el camí de l'exili

Un nou llibre de la col·lecció Josep Pla reivindica l'obra de Josep M. Capdeviladdg

La col·lecció Josep Pla de la Diputació de Girona acaba de publicar un nou volum amb el títol Les paraules i les coses, en què s'apleguen una selecció d'escrits d'estètica i filosofia de Josep Maria Capdevila publicats en revistes i rotatius entre 1920 i 1930. L'objectiu d'aquesta edició és donar a conèixer la faceta d'assagista del crític i filòsof olotí.

Josep Maria Capdevila (Olot, 1892 - Banyoles, 1972) va ser un reconegut assagista, crític literari i filòsof. Home de gran cultura, es va formar amb la companyia de Carles Riba, Carles Soldevila o Josep Maria de Segarra, i va començar a publicar molt aviat en els principals diaris i revistes del país.

El 1939 es va exiliar a Colòmbia, on va ensenyar a la Universitat de Popayán i al Liceo Benalcázar de Cali. Va tornar a Banyoles el 1965, i va dedicar els darrers anys de la seva vida a impartir classes a un grup reduït d'alumnes i a revisar una obra que està fragmentada pels efectes de l'exili.

Va escriure al voltant de dos mil articles i va publicar una gran quantitat de llibres, com ara Poetes i crítics (1925), Les cent millors poesies de la literatura catalana (1925), Amics i terra amiga (1932), En el llindar de la filosofia. Correspondència amb Maurici Serrahima (1960), Estudis i lectures (1965), Eugeni d'Ors, etapa barcelonina (1965) o Del retorn a casa (1971). Capdevila va tenir una llarga trajectòria i va compondre una obra molt voluminosa en diferents formats: opuscles, estudis, articles, llibres o notes manuscrites, dedicada a una varietat de temes. Amb aquest llibre es vol rescatar de l'oblit un bocí de l'obra més rellevant de Josep Maria Capdevila.

Els curadors de l'edició, Joan Carreras i Joan Cortada, l'han limitat a una selecció d'escrits d'estètica i filosofia que Capdevila va publicar a La Veu de Catalunya, i en menor quantitat, a La Publicitat, La Paraula Cristiana o La Nova Revista i, a més, hi han inclòs alguns manuscrits, gairebé tots compresos entre 1920 i 1930.

Prem per veure més contingut per a tu