Segueix-nos a les xarxes socials:

Mar Monegal guanya el X Torneig de Dramatúrgia del Temporada Alta

L'obra vencedora explica la història d'una parella que fa una partida al Monopoly mentre reflexiona sobre l'estat de la seva relació

Mar Monegal guanya el X Torneig de Dramatúrgia del Temporada Alta

Mar Monegal va guanyar ahir la final del X Torneig de Dramatúrgia Catalana del Temporada Alta amb el text Monopoli. Monegal es va imposar a Lara Díez Quintanilla, que va quedar finalista d´aquesta experiència teatral que ha confrontat durant set jornades vuit dramaturgs catalans. Díez Quintanilla va presentar el text Khwam Sukh Rodríguez. Elisabet Casanovas, Alejandro Bordanove, Marcel Borràs i Aina Clotet van ser els actors que van interpretar els textos de les dues finalistes.

El públic de la sala La Planeta va donar la victòria a Mar Monegal amb un text que explica la història d´una parella que fa una partida al popular joc del Monopoly mentre reflexiona sobre l´estat de la seva relació, la seva generació i el funcionament de l´economia mundial. Marcel Borràs i Aina Clotet van ser els encarregats d´interpretar el text de Monegal. La guanyadora s´endú un sopar al Celler de Can Roca.

Des del 19 d´octubre s´han portat a terme quatre combats i dues semifinals on vuit dramaturgs han presentat, amb una lectura dramatitzada, els seus textos breus (40 minuts). És el desè any consecutiu que autors catalans pugen al ring per veure-se-les entre col·legues. Cada sessió del torneig ha enfrontat dos autors amb el públic com a jurat, que en cada cas ha decidit el guanyador. La mateixa tarda del torneig, els dramaturgs escollits descobreixen quins actors o actrius seran els encarregats de donar vida al seu text, i tenen temps fins a l´hora de l´espectacle d´acabar de preparar amb ells els últims detalls. Aquest joc teatral va ser ideat per Jordi Casanovas i es va incorporar al festival per ressaltar la importància de l´autoria teatral del país.

D´altra banda, demà tindrà lloc a la mateixa sala La Planeta la final del II Torneig de Dramatúrgia per a Instituts amb textos escrits per estudiants de 4t d´ESO i Batxillerat de quatre centres de Girona i Salt: l´IES Jaume Vicens Vives, FEDAC Sant Narcís, l´INS Salvador Espriu i l´INS Salvador Sunyer i Aimeric. La final del torneig, que organitzen la Fundació La Ciutat Invisible i Tramoia Produccions, és l´última fase de tot un procés de creació dramatúrgica que ha tingut lloc a les mateixes aules dels centres educatius. Al llarg de cinc sessions, entre els mesos d´octubre i desembre, els grups-classe participants han rebut formació de la mà de professionals de les arts escèniques i de la literatura dramatúrgica.

L´escriptor Albert Forns ha impartit tallers de creació i escriptura teatral durant una primera fase. Tot seguit, el dramaturg Jordi Oriol i la dramaturga Estel Solé han escollit el text que representarà cada grup-classe participant, i l´han revisat conjuntament amb l´alumnat per donar-li forma per ser interpretat. A més, en una última sessió, l´alumnat ha intervingut en la direcció de la posada en escena. Juntament amb els mateixos dramaturgs, han dirigit els actors i actrius Francesc Cuéllar, Marta Ossó, Georgina Latre i Alejandro Bordanove per interpretar i llegir els textos creats en un assaig a les aules prèviament a la final.

El Torneig de Dramatúrgia s´emmarca dins la programació de dramatúrgia catalana del festival Temporada Alta, que presenta produccions i coproduccions d´autors catalans, estrenes de nous textos i projectes que potencien la dramatúrgia contemporània i la nova creació. Fins al moment, el torneig ha generat obres com El Crèdit, de Jordi Galceran; Smiley, de Guillem Clúa, estrenada a Barcelona, Madrid i Londres; Losers, de Marta Buchaca; Red Pontiac, de Pere Riera, i La nostra champions particular, de Cristina Clemente.

Prem per veure més contingut per a tu