Diari de Girona

Diari de Girona

Cadaqués davant l’objectiu de Meli

El Museu de Cadaqués acull una exposició dedicada a Melitó Casals, testimoni excepcional de la transformació del poble durant quatre dècades

Platja des Poal, 1952. Melitó Casals "Meli"

Melitó Casals, Meli, va copsar des del seu estudi fotogràfic a la rambla de Figueres la intensa vida social empordanesa. La seva feina el va dur aviat relacionar-se amb altres artistes i aficionats a la fotografia, com el cadaquesenc Joan Vehí, que va ser un dels seus primers clients, i també amb celebritats com Salvador Dalí, amb qui va mantenir una estreta col·laboració i amistat al llarg dels anys. Aquestes coneixences el van fer viure i retratar Cadaqués des de tots els angles possibles i ara una exposició al Museu de Cadaqués repassa la relació de més de quatre dècades de Meli amb el poble, la seva gent i, és clar, amb Dalí. 

Un instant a Cadaqués ofereix l’oportunitat d’aprofundir a partir d’un testimoni excepcional, la càmera de Meli, la transformació que va patir Cadaqués entre els anys 50 i 90, a més de la quotidianitat de la seva gent.  

Amb 225 fotografies provinents de l’arxiu Meli, propietat de la família i gestionat pel seu fill, Jordi Casals, la mostra repassa quatre dècades en què el fotògraf va captar amb tot luxe de detalls com evolucionava l’icònic paisatge de Cadaqués i va retratar els seus habitants, que li encomanaven retrats de família o fotografies per poder tramitar documentació. 

La relació amb Dalí

Comissariada per Pere Maset i Francesc Guillamet, l’exposició també posa l’ull en la relació còmplice entre Dalí i Meli, un vincle que es va mantenir al llarg dels anys i que va néixer d’una curiosa trobada quan el fotògraf, empès per la determinació de conèixer el pintor i poder-hi treballar, es va plantar a la casa de Portlligat. Després d’una llarga espera, l’artista es va presentar davant seu vestint un camisó llampant al qual anomenava «el tapabruts», en el que seria l’inici d’una llarga relació. 

I és que l’objectiu de Meli ajuden a descobrir les cares més amagades del geni surrealista: un Dalí quotidià, treballant al taller, divertint-se i construint el seu personatge. 

Els arxius de Meli, destaquen els responsables de la mostra, permeten copsar l’evident vincle entre pintura i fotografia. «És obvi que de la càmera de Meli sorgeixen imatges que es convertiren en el punt de partida d’obres cèlebres de Dalí. A més, Meli retrata l’artista i el seu entorn i aconsegueix escenes inèdites de la vida quotidiana», explica Pere Maset en la presentació de l’exposició. 

La mostra es pot visitar fins el gener del 2023 i ha anat acompanyada de l’edició d’un catàleg en diversos idiomes, amb textos de Pere Maset i Josep Valls. 

Compartir l'article

stats