Segueix-nos a les xarxes socials:

El rebut de la llum baixarà un 2% i s'abaratirà per primer cop des de 2009

El cost de l'energia cau i el Govern no té intenció de tocar la part regulada aquest octubre

El rebut de la llum baixarà un 2% i s'abaratirà per primer cop des de 2009diari de girona

La tarifa elèctrica d'últim recurs (TUR) baixarà a partir d'octubre una mica més del 2%, després que el cost de l'energia per al subministrament a tarifa hagi baixat el 4,6% i que el Govern hagi dit que congelarà els peatges d'accés, van informar fonts del sector.

Des de la seva entrada en vigor el juliol de 2009, la tarifa d'últim recurs no havia baixat mai, ja que, habitualment, quan el cost de l'energia queia, el Govern augmentava o congelava els peatges per tallar el dèficit de tarifa amb pujades del rebut més suaus.

El cost de l'energia suposa al voltant de la meitat de la TUR, a la qual estan acollits uns 20 milions de consumidors, mentre que l'altra meitat correspon als peatges d'accés, amb els quals es cobreixen costos regulats com el transport, la distribució, les ajudes al carbó, els interessos associats al dèficit de tarifa o les primes a les energies renovables.

Recentment, el ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, va avançar que el Govern no pujaria amb vista a la revisió d'octubre la part regulada del rebut elèctric, els citats peatges, per la qual cosa el preu final de la llum depèn aquesta vegada únicament del resultat de la subhasta Cesur.

Segons l'operador del mercat Omel, la subhasta Cesur es va tancar amb un preu per al producte base de 49,25 euros el megawatt hora (MWh) i de 54,25 euros per al producte punta, fet que suposa un descens del 12,4% i de l'11,8%, respectivament, enfront del trimestre anterior.

En total es va subhastar una càrrega base de 3.000 megawatts (MW) per a cada hora del trimestre i 334 MW de càrrega punta per a cada hora entre les 08.00 i les 20.00 hores dels dies naturals, excepte dissabtes i diumenges.

Una vegada aplicats els ajust pertinents relacionats amb conceptes com serveis d'ajust, apuntament, pagaments per capacitat, pèrdues o prima de risc, aquests descensos de preus es tradueixen en un abaratiment de l'energia del 4,6%.

Des de juliol de 2009 la TUR és l'única tarifa elèctrica que fixa el Govern i a ella tenen accés els usuaris amb una potència contractada igual o inferior als 10 quilowatts.

Del començament d'any ençà, la TUR, que es revisa cada trimestre, ha pujat el 4% l'abril i el 7% el juliol, increments als quals cal sumar la pujada de l'IVA (del 18% al 21%) i les refacturacions derivades de la sentència del Tribunal Suprem que obliga a revisar a l'alça i amb caràcter retroactiu els rebuts des d'octubre de 2011.

La baixada de la TUR arriba després que el Consell de Ministres hagi aprovat la creació de fins a set impostos o taxes perquè les companyies contribueixin perquè a partir de 2013 ja no es generi el denominat dèficit elèctric, un forat de 24.000 milions.

Aquest dèficit té el seu origen que els ingressos que s'aconse?gueixen via el rebut de la llum no són suficients per cobrir tots els costos que es pretén remunerar amb ells.

En reiterades ocasions, Sòria ha assegurat que a la solució d'aquest problema havien de contribuir els consumidors, vies pujades del rebut; les companyies, a través d'impostos i una menor retribució als costos regulats, i l'Estat, mitjançant l'assumpció de costos com els extrapeninsulars per part dels Pressupostos o dels interessos del dèficit per part del Tresor Públic.

Prem per veure més contingut per a tu