Segueix-nos a les xarxes socials:

Els Cierco presenten una demanda contra el Tresor dels EUA per BPA

Els accionistes del banc fallit acusen les autoritats nord-americanes d'actuar sense fonaments

Els Cierco presenten una demanda contra el Tresor dels EUA per BPAACN

Higini i Ramon Cierco, accionistes majoritaris de Banca Privada d'Andorra (BPA), intervinguda per presumpte blanqueig de capitals, han presentat una demanda contra el Departament del Tresor dels Estats Units i la seva agència de prevenció de rentat de diners (FinCEN) al Tribunal de Districte de Colúmbia.

BPA va ser intervinguda el mes de març passat pel Govern andorrà després que el Tresor nord-americà acusés l'entitat de blanquejar capitals procedents del crim organitzat.

Aquesta demanda judicial és la resposta dels germans Cierco a la nota emesa pel FinCEN, que va qualificar a BPA com "una preocupació de primer ordre en matèria de blanqueig de capitals", la qual cosa que va suposar l'expulsió de l'entitat del sector bancari nord-americà.

Aquesta advertència va propiciar a més una acció coordinada entre reguladors espanyols, andorrans i panamenys "per tancar el banc sense comunicació ni previ avís", vulnerant així el dret a la defensa de la família, segons sostenen els Cierco, que consideren aquesta mesura "injustificada, inconstitucional i injusta".

Els accionistes de referència de BPA reclamen ara a la justícia americana una ordre que deixi sense efecte la nota emesa pel FinCEN.

En la seva demanda, els Cierco argumenten que el FinCEN no tenia fonaments per actuar contra BPA i que la seva actuació "va ser el resultat de la frustració acumulada" que tenia aquest organisme amb el Govern d'Andorra "per la seva contumaç falta de resposta respecte als canvis sistemàtics a realitzar en les seves regles antiblanqueig".

"Un alt funcionari de l'ambaixada dels EUA a Madrid va admetre que el FinCEN va treure el martell amb relació a BPA per la seva desesperació davant de la falta de cooperació d'Andorra", assenyalen els Cierco en el seu escrit judicial.

Critiquen també que la decisió del FinCEN "va destruir el banc i la seva filial espanyola", valorats en més de 500 milions d'euros, i va causar la pèrdua de centenars de llocs de treball.

I això, assenyalen els germans, malgrat que els incidents relacionats amb el blanqueig de capitals que va citar el FinCEN com a pretext per tancar el banc ja havien estat notificats per BPA a les autoritats andorranes un any abans de la nota de l'organisme nord-americà. Higini i Ramon Cierco volen que el Tribunal de Colúmbia dictamini que la nota del FinCEN és il·legal i la revoqui, cosa que els obriria la porta a recuperar el control dels actius restants del banc "per buscar una solució justa i transparent a llarg termini".

El coordinador de l'estratègia legal de la família Cierco, l'advocat nord-americà Eric Lewis, ha subratllat que aquesta demanda "té l'objectiu de remeiar les deficiències d'un procés injust i falto de transparència" i demostrar que el FinCEN ha actuat "d'una manera completament injustificable".

Després de la seva intervenció per presumpte blanqueig de capitals, la tutela de BPA la va assumir l'Agència Estatal de Resolució d'Entitats Bancàries (AREB), organisme similar al Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) espanyol, que el mes de juliol passat va crear Vall Banc, el "banc bo" que aglutina els actius i passius legítims de l'entitat.

Prem per veure més contingut per a tu