Segueix-nos a les xarxes socials:

Recuperació econòmica «desigual»

L'OCDE preveu que la taxa d'ocupació podria recuperar els nivells precrisi el 2017; però Espanya, avisa, ho té difícil

Recuperació econòmica «desigual»acn

La taxa mitjana d'ocupació als països l'Organització per a la Cooperació i per al Desenvolupament Econòmic (OCDE) tornarà en 2017 a nivells similars als d'abans de la crisi, malgrat que encara s'ha de fer més per millorar la qualitat de l'ocupació i la desigualtat d'oportunitats, especialment per als joves, segons va dir ahir l'organisme.

La recuperació arriba «gairebé deu anys després de l'esclat de la crisi financera global» i segueix essent «molt desigual», al mateix temps que l'atur continua «molt alt en molts països europeus», entre els quals es compta Espanya, segons l'Informe de Perspectives d'Ocupació 2016 presentat simultàniament a Tòquio i altres ciutats del món. No obstant això, la recent ralentització del creixement mundial i l'incert panorama actual incrementen el risc que una nova recessió ofegui aquesta remuntada abans que els mercats laborals s'hagin «sanejat per complet» als països que integren l'organització.

La mitjana OCDE en la taxa d'ocupació de persones entre els 15 i els 74 anys es va situar en el 60,2% en el quart trimestre de 2015 (amb països com Xile, Alemanya o Turquia presentant les millors xifres) i s'espera que aconsegueixi un nivell del 60,8 % -el que hi havia d'octubre a desembre de 2007- l'any que ve. En tot cas, dos terços dels 34 països membres de l'OCDE encara han de recuperar aquestes taxes precrisi i les bretxes pel que fa a 2007 són encara molt àmplies en casos com el de Grècia (9 punts percentuals menys), Irlanda (7,9 punts menys) o Espanya (8,5 punts menys), malgrat que aquests són els països que ara registren nivells més alts de creixement en ocupació, destaca l'estudi. La desocupació mitjana en l'OCDE se situa en el 6,5% i segueix caient, encara que l'organisme preveu que per a final de 2017 se situï entorn del 4,9 %, encara 6 dècimes per sobre de l'últim trimestre de 2007. En aquest punt, es destaca la desigualtat entre membres, amb països que tenen un atur inferior al 4%, com Japó, Corea del Sud o Islàndia, i uns altres amb taxes que superen o freguen el 20%, com Grècia i Espanya. Un de cada tres aturats de l'OCDE era de llarga durada (un any o més sense treballar) a finals de 2015, la qual cosa implica un 54,6% més que el 2007 i reflecteix la dificultat per ?reabsorbir en el sector serveis, que ha creat el gruix de noves ocupacions, a aquelles professionals del sector secundari que van perdre la feina.

Atur juvenil

La mitjana de l'OCDE d'atur juvenil va ser al desembre de 2015 del 13,4 %, quatre punts per sota del seu pitjor nivell postcrisi, però encara un1,3 punts per sobre de la dada de registrada el 2007; al mateix temps, 26 dels 34 membres de l'anomenat «Club dels països desenvolupats» encara tenen més desocupació jove que abans de la recessió.

L'informe torna a advertir sobre la greu situació que encaren els joves d'entre 15 i 29 anys que no estudien ni treballen, molts dels quals viuen en llars en els quals cap familiar treballa i que s'arrisquen a estar «permanentment marginats» del mercat laboral. Especialment greu és la situació d'aquells que no van acabar l'educació secundària, que són el 38 % d'aquest col·lectiu en l'OCDE i més del 50% en llocs com Espanya o Mèxic, on un de cada cinc joves en edat laboral ni té ocupació ni s'està formant. El text indica que aquest grup requerirà d'«assistència específica» per poder millorar les seves perspectives futures. D'altra banda, l'11,2% del mercat d'ocupació de l'OCDE es va basar a final de 2015 en contractes temporals, mentre que el 18,7 % és a temps parcial, volums que després de recuperar-se ja estan pràcticament en els mateixos nivells de 2007. L'organització adverteix, en el cas espanyol, que la majoria de nous contractes encara són temporals i que potser caldria més reformes per reduir aquesta la segmentació, i assenyala que la reforma laboral va incrementar en un 45 % la proporció de contractes indefinits.

Prem per veure més contingut per a tu